Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως (BPPV) είναι η συνηθέστερη και η πιο απλή αιτία ιλίγγου, που προκαλεί όμως σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των ασθενών, και η θεραπεία του απαιτεί τον εξειδικευμένο έλεγχο από Ωτορινολαρυγγολόγο και την εφαρμογή των κατάλληλων ασκήσεων- χειρισμών αποκατάστασης.

Έχει αυτή την ονομασία γιατί ακριβώς είναι:
Καλοήθης, δηλαδή δεν υποκρύπτει κάποια κακοήθεια και μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, ανεξαρτήτου ηλικίας ή φύλλου, χωρίς συγκεκριμένο ιστορικό, αιτία και προδιάθεση αλλά και χωρίς να προκαλεί μόνιμη βλάβη στους λαβυρίνθους.
Παροξυσμικός, γιατί διαρκεί μόνο κάποια δευτερόλεπτα, και στο μεσοδιάστημα των επεισοδίων ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός.
Ίλιγγος, γιατί συνοδεύεται μόνο από αίσθημα περιστροφής, χωρίς πτώση της ακοής ή εμβοές.
Θέσεως, γιατί προκαλείται από απότομες κινήσεις της κεφαλής προς την μία ή την άλλη πλευρά, όταν κοιτάμε προς τα πάνω ή όταν σκύβουμε, άλλες φορές πάλι κατά την έγερση από το κρεβάτι.

BPPV2Πώς δημιουργείται;

Ο Ίλιγγος θέσεως είναι στην ουσία ένα μηχανικό πρόβλημα του αυτιού.Οι λαβύρινθοι ως τελικά όργανα που ελέγχουν την ισορροπία, την στάση του σώματος και τη βάδισή μας, αποτελούνται από τρεις ημικύκλιους σωλήνες και δύο κυστίδια, το σφαιρικό και το ελλειπτικό. Μέσα στους λαβυρίνθους περιέχεται φυσιολογικά υγρό , η λέμφος. Για λόγους που δεν έχουμε κατανοήσει ακόμα, κάποιες φορές αποκολλώνται και εισέρχονται μέσα στους σωλήνες αυτούς (όπου δεν θα έπρεπε να βρίσκονται), μικροί κρύσταλλοι ασβεστίου, οι ωτόλιθοι ή ωτοκονία, οι οποίοι βρίσκονται φυσιολογικά βυθισμένοι στο gel του ελλειπτικού κυστιδίου. Έτσι, οι κρύσταλλοι αυτοί εμποδίζουν την φυσιολογική κίνηση του υγρού που περιέχουν οι σωλήνες το οποίο και χρησιμεύει στην ανίχνευση των κινήσεων της κεφαλής, προκαλώντας στο λαβύρινθο να στέλνει λάθος σήματα υποτιθέμενης κίνησης στον εγκέφαλο ενώ το κεφάλι είναι ακίνητο. Φυσιολογικά το υγρό δεν αντιδράει στην βαρύτητα, οι κρύσταλλοι όμως αντιδρούν, κινώντας ένα υγρό το οποίο θα έπρεπε να είναι ακίνητο. Κατά συνέπεια, όταν κινείται το υγρό, οι νευρικές απολήξεις στους σωλήνες του λαβυρίνθου του αυτιού που πάσχει, ερεθίζονται και στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο ότι το κεφάλι κινείται , ενώ δεν κινείται, πληροφορία που δεν ταιριάζει με την σωστή πληροφορία που λαμβάνει ο εγκέφαλος από το λαβύρινθο του υγιούς αυτιού, από αυτό που βλέπουν τα μάτια και νιώθουν οι αρθρώσεις του σώματος. Ακριβώς αυτή η αντικρουόμενη πληροφόρηση που λαμβάνει ο εγκέφαλος δημιουργεί το αίσθημα της περιστροφής, τον ίλιγγο.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Δοκιμασία Dix-Hallpike για τη διάγνωση BPPV

Δοκιμασία Dix-Hallpike για τη διάγνωση BPPV

Τα επεισόδια αυτά της ζάλης διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα αλλά μπορεί να είναι αρκετά συχνά. Για να διαγνώσουμε τη μορφή αυτή ιλίγγου, πέρα από το ιστορικό και τη λεπτομερή ωτορινολαρυγγολογική εξέταση, πρέπει να γίνει και μια πολύ σημαντική εξέταση- χειρισμός που ονομάζεται χειρισμός Dix- Hallpike. Κατά την εξέταση αυτή η οποία μπορεί να γίνει εάν δεν υπάρχουν αντενδείξεις (πχ αυχεναλγία) ο ασθενής είναι καθιστός πάνω στο εξεταστικό κρεβάτι με το κεφάλι στραμμένο σε γωνία 45 μοιρών προς την πλευρά που υποψιαζόμαστε ότι είναι η βλάβη ή οπου προκαλούνται τα συμπτώματα. Ο γιατρός, αφού ενημερώσει τον ασθενή, κρατώντας συνεχώς το κεφάλι του ασθενή, με μια απότομη κίνηση ξαπλώνει τον ασθενή στο κρεβάτι έτσι ώστε το κεφάλι του να εξακολουθεί να είναι στραμμένο στη σωστή γωνία και να κρέμεται εκτός κρεβατιού σε ελαφρά υπερέκταση. Εάν ο ασθενής πάσχει από τη μορφή αυτή ιλίγγου, μετά από κάποια δευτερόλεπτα θα αρχίσει να ζαλίζεται και ο γιατρός θα δει τα μάτια του ασθενή να κάνουν κάποιες ακούσιες κινήσεις που δεν τις αντιλαμβάνεται ο ασθενής και ονομάζονται νυσταγμικές κινήσεις. Με το τρόπο αυτό τίθεται η διάγνωση του Καλοήθη Παροξυσμικού Ιλίγγου Θέσεως.

Χειρισμός Epley επανατοποθέτησης ωτολίθων

Χειρισμός Epley επανατοποθέτησης ωτολίθων

Πώς θεραπεύεται;

Η αποκλειστική θεραπεία αυτής της μορφής του ιλίγγου είναι οι λεγόμενοι χειρισμοί επανατοποθέτησης των ωτολίθων. Αυτοί διαφέρουν ανάλογα με το σωλήνα που έχει τη βλάβη και για το λόγο αυτό θα πρέπει αρχικά να γίνουν από Ωτορινολαρυγγολόγο ώστε και να γίνουν οι σωστοί χειρισμοί και με το σωστό τρόπο, αλλά και να επαναληφθούν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε περίπτωση αποτυχίας των πρώτων ή σε επιμονή των συμπτωμάτων.Για την θεραπεία του Καλοήθη Παροξυσμικού Ιλίγγου Θέσεως, δεν συνιστάται η λήψη οποιασδήποτε αγωγής.

Μπορεί να εμφανιστεί πάλι;

Δυστυχώς αν και απλή πάθηση, αυτή η μορφή ιλίγγου έχει υψηλά ποσοστά επανεμφάνισης που φτάνουν στο 50% μέσα στην πενταετία, ειδικά εάν οφείλεται σε τραύμα της κεφαλής.

“Μπορώ να κάνω κάτι εγώ- υπάρχουν ασκήσεις για το σπίτι;”

Υπάρχουν ανάλογες ειδικές ασκήσεις που μπορεί να κάνει και ο ασθενής στο σπίτι κατόπιν συνεννοήσεως με τον γιατρό του, ώστε να λάβει τα κατάλληλα φυλλάδια και οδηγίες για τον τρόπο και τη συχνότητα που θα τις κάνει. Ωστόσο μπορεί ο ασθενής να φοβάται ή να μην μπορεί να κάνει τις ασκήσεις αυτές στο σπίτι του, ή να πάσχει κάποιος άλλος σωλήνας αυτή τη φορά, ή τέλος να πρόκειται για μια πάθηση που τον μιμείται αλλά δεν είναι ίλιγγος θέσεως. Σε όλες τις περιπτώσεις αυτές μπορεί να μην βοηθήσουν οι ασκήσεις και θα ήταν καλό ο ασθενής να συζητήσει το πρόβλημα με τον γιατρό του.

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημά σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.