λυρικοί ποιητές- θαλήταςΤο ιατρείο μας βρίσκετε στο Ηράκλειο Κρήτης στην οδό Θαλήτα, ποιός όμως ήταν ο Θαλήτας;

«Θαλήτας: (7ος αι. π.Χ.)· αοιδός και μουσικός. Γεννήθηκε στη Γόρτυνα της Κρήτης· η Γόρτυνα ήταν πολύ γνωστή πόλη, στα ΝΔ της Κνωσού, και αναφέρεται από τον Όμηρο (Ιλ. Β 646· Οδύσ. γ 294). Ο Θαλήτας θεωρούνταν μια από τις κύριες μορφές της δεύτερης μουσικής σχολής στη Σπάρτη (η πρώτη ιδρύθηκε από τον Τέρπανδρο) και ένας από εκείνους που εισήγαγαν στη Σπάρτη τις γυμνοπαιδίες, μαζί με τους Ξενόκριτο, Ξενόδαμο, Πολύμνηστο και Σακάδα. Θεωρούνταν, επίσης, ένας από τους κυριότερους συνθέτες παιάνων και υπορχημάτων (Πλούτ. Περί μουσ. 1134Β-Ε, 9-10). Σύμφωνα με ένα μύθο, ο Θαλήτας προσκλήθηκε στη Σπάρτη (γύρω στο 665 π.Χ.), ύστερα από χρησμό του Μαντείου των Δελφών, και έσωσε την πόλη από λοιμό με τη μουσική του (Πρατίνας στον Πλούτ. ό.π. 1146C, 42). Λέγεται πως ο Θαλήτας έγινε φίλος του μεγάλου νομοθέτη της Σπάρτης Λυκούργου· αλλά η εποχή του Λυκούργου είναι μάλλον αβέβαιη.»

Πηγή: Γεωργία Ψαραδέλλη (http://www.psaradelli.gr)

Εκδόση αποσπασμάτων κάποιων διασωθέντων ποιημάτων του μπορούμε να διαβάσουμε στην ποιητική συλλογή Λυρικοί ποιητές από τις εκδόσεις Κάκτος.

φωνητικό σύνολο θαλήταςΓνωρίζετε ότι στο Ηράκλειο φωνητικό σύνολο με την  με το όνομα του αρχαίου αυτού μουσικού και αοιδού;