Πολλοί ασθενείς πάσχουν από το λεγόμενο σύνδρομο Meniere, υπάρχουν βέβαια και αρκετοί που έχουν διαγνωσθεί με αυτό το σύνδρομο χωρίς ωστόσο να πληρούν τα κριτήρια που προϋποθέτουν τη διάγνωσή του. Πρόκειται για μια αρκετά σοβαρή πάθηση, που ταλαιπωρεί αρκετά τον ασθενή, προκαλεί κρίσεις ιλίγγου και μείωση της ακοής που μπορεί να είναι και μόνιμη, και όχι για μια απλή ζάλη.

Τί είναι το σύνδρομο Meniere;

Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση των λαβυρίνθων, του οργάνου που συμμετέχει στην ισορροπία, άγνωστης στην ουσία αιτιολογίας αν και έχουν ενοχοποιηθεί ανοσολογικοί, αλλεργικοί και λοιμώδεις παράγοντες καθώς και τραυματισμοί της κεφαλής, χωρίς να καταλήξουμε σε μια σαφή αιτία. Χαρακτηρίζεται από αύξηση του υγρού που φυσιολογικά βρίσκεται μέσα στους λαβυρίνθους, όπως δηλαδή λέμε επιστημονικά λέμε πως έχουμε ενδολεμφικό ύδρωπα.

Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του;

Το σύνδρομο Meniere χαρακτηρίζεται από αίσθημα πληρότητας του αυτιού, αισθανόμαστε δηλαδή το αυτί βουλωμένο, και από την χαρακτηριστική τριάδα μονόπλευρης αυξομείωσης της ακοής, εμβοών (βουητό) και σοβαρού ιλίγγου που διαρκεί ώρες. Οι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό κάνουν διάφορες κρίσεις ιλίγγου όπου είναι αρκετά έντονες και τους καθηλώνουν στο κρεβάτι ενώ χρειάζεται συνήθως νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Μπορώ να ξέρω αν θα παρουσιάσω σύνδρομο Meniere ή να το προλάβω;

Δυστυχώς δεν υπάρχει κληρονομικότητα, προδιάθεση ή κάποια συγκεκριμένη αιτία που να μας βοηθήσει να εμποδίσουμε την εμφάνισή του για πρώτη φορά ή να προλάβουμε κάποια νέα κρίση εάν ήδη πάσχουμε από αυτό. Γενικά παράγοντες όπως το κάπνισμα ή το αλκοόλ και η κακή διατροφή συνεισφέρουν αρνητικά στην εμφάνιση τέτοιων επεισοδίων ανάμεσα στα άλλα προβλήματα υγείας που δημιουργούν.

Αν κάνω μαγνητική θα δείξει το πρόβλημα;

Η μαγνητική τομογραφία είναι μια εξέταση που δεν θα μας βοηθήσει στη διάγνωση του προβλήματος. Για να τεθεί η διάγνωση θα πρέπει να γίνει πλήρης Ωτορινολαρυγγολογικός έλεγχος, νευρολογική εξέταση και μέτρηση της ακοής που θα βρεθεί μειωμένη σε κρίση, καθώς και ηλεκτρονυσταγμογράφημα που θα δείξει μειωμένη λειτουργία του ενός λαβυρίνθου.

Υπάρχει θεραπεία;

Η θεραπεία για κάποιον ασθενή με αυτό το σύνδρομο μπορεί να διακριθεί σε χειρουργική και μη χειρουργική, καθώς και σε ενέσεις στεροειδών στο μέσο ους (ενδοτυμπανικές ενέσεις).

meniereΗ λογική της χειρουργικής θεραπείας είναι να καταστραφεί ο λαβύρινθος ή η σύνδεσή του με το αυτί και το αιθουσαίο νεύρο (το νεύρο που συνδέει τους λαβυρίνθους με τον εγκέφαλο και μεταφέρει τις πληροφορίες για την ισορροπία)ώστε να μην προκαλεί όλες αυτές τις κρίσεις ιλίγγου. Πρόκειται για επεμβάσεις που αφήνουν μια μόνιμη “αναπηρία”, έχουν αρκετές επιπλοκές, απαιτούν μεγάλο χρόνο ανάρρωσης και έχουν την τάση να καταργηθούν.

 

 

endotympanic injection

 

Ενέσεις στεροειδών όπως η dexamethasone, στο ιατρείο υπό τοπική αναισθησία , μπορεί να βοηθήσει συγκεκριμένους ασθενείς στον έλεγχο των επεισοδίων ιλίγγου. Οι πιθανότητες μείωσης της ακοής είναι πολύ μικρότερες από αντίστοιχες ενέσεις gentamicin που χρησιμοποιούνται, αποτελεί ωστόσο μια μικρή σε ποσοστό επιπλοκή.

 

vertigo-pillΌσο αφορά τη μη χειρουργική θεραπεία, δυστυχώς δεν υπάρχουν φάρμακα που να αυξάνουν βεβαιωμένα την λειτουργία του λαβυρίνθου που πάσχει. Αυτή στηρίζεται κατά κύριο λόγο στα κατασταλτικά του λαβυρίνθου, φάρμακα δηλαδή που μειώνουν την λειτουργία και του “φυσιολογικού” λαβυρίνθου προσωρινά έτσι ώστε να λειτουργούν και οι δύο λαβύρινθοι λιγότερο μεν, αλλά τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο κάτι που μειώνει τον ίλιγγο. Σημαντικό ρόλο έχει και η τροποποίηση της δίαιτας του ασθενή με μείωση της πρόσληψης αλατιού, το οποίο κατακρατάει υγρά και συμμετέχει στην αύξηση του υγρού μέσα στους λαβυρίνθους και κατ επέκταση στον ίλιγγο. Πολλές φορές συνταγογραφούνται και διουρητικά στους ασθενείς για να μειωθεί ακριβώς το υγρό αυτό.

diet in vertigoΈχω Meniere, τί να περιμένω;

Οι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό έχουν βιώσει ένα έντονο επεισόδιο ιλίγγου με μείωση της ακοής τους και έχουν μια έντονη ανασφάλεια για επόμενες κρίσεις. Σε συνεργασία με τον Ωτορινολαρυγγολόγο, με σωστή ρύθμιση της δίαιτας αλλά και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορούμε να μειώσουμε τα επεισόδια του ιλίγγου και να περιορίσουμε τα συμπτώματα. Επειδή η ίδια η πάθηση επηρεάζεται από το stress αλλά και προκαλεί stress στον ασθενή, όταν αυτό γίνεται βασανιστικό για τον ασθενή θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με κάποιον ψυχολόγο.

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημά σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.