μηχανισμός αλλεργικής ρινίτιδαςΤί είναι η αλλεργική ρινίτιδα;

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια υπερβολική αντίδραση του βλεννογόνου της ρινός (μύτης) σε εισπνεόμενες ουσίες του περιβάλλοντος που μεταφέρονται με τον αέρα.

Στα περισσότερα άτομα οι ουσίες αυτές που ονομάζονται αλλεργιογόνα δεν προκαλούν ιδιαίτερα συμπτώματα. Σε κάποια άτομα όμως που είναι ευαισθητοποιημένα μπορούν να προκαλέσουν ποικίλα συμπτώματα.

Τα κυριότερα αλλεργιογόνα είναι η γύρη  των αγριόχορτων,  των δέντρων και των λουλουδιών, η σκόνη του σπιτιού, το τρίχωμα, το σάλιο και το δέρμα των κατοικίδιων ζώων.

Πότε να υποψιαστώ ότι πάσχω από αλλεργική ρινίτιδα;

Τα συμπτώματά της αλλεργικής ρινίτιδας είναι η καταρροή (τρέξιμο) ή/και η ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) της μύτης, κνησμός (φαγούρα) στη μύτη, στο φάρυγγα και στο λάρυγγα, και πταρμοί (φτέρνισμα). Συνήθως η έναρξη των συμπτωμάτων σχετίζεται με συγκεκριμένες περιόδους του έτους, ωστόσο μπορεί το αλλεργιογόνο να είναι παρόν όλο το χρόνο, ανεξάρτητα εποχών, όπως π.χ τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να είναι παρόντα όλο το χρόνο.

Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό μου;

Γενικά, πέρα από τα συμπτώματα τα οποία η ίδια δημιουργεί, η αλλεργική ρινίτιδα σχετίζεται άμεσα με μια σειρά άλλων παθήσεων όπως επιπεφυκίτιδα, εκκριτική ωτίτιδα (υγρό στο αυτί), ρινικούς πολύποδες, ιγμορίτιδα, κ.α. Επιστημονικά δεδομένα έχουν αποδείξει την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης άσθματος σε άτομα που πριν έπασχαν μόνο από αλλεργική ρινίτιδα η οποία δεν αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς, και αντίστροφα μείωση του κινδύνου εμφάνισης άσθματος όταν η αλλεργική ρινίτιδα αντιμετωπίσθηκε έγκαιρα και σωστά. Γενικά, τα συμπτώματα και οι επιπλοκές της αλλεργικής ρινίτιδας μειώνουν την ποιότητα της αναπνοής από την μύτη αλλά και συνολικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, και τους αναγκάζουν να χρησιμοποιούν μια σειρά φαρμακευτικών και μη σκευασμάτων για την βελτίωσή της.

Αλλεργική Ρινίτιδα-2Πώς γίνεται η διάγνωση;

Απαραίτητη για τη διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας είναι ασφαλώς η ενδοσκόπηση της μύτης, απαραίτητη επιπλέον για τον αποκλεισμό άλλων αιτιών που δημιουργούν παρόμοια συμπτώματα. Πρέπει να ξέρουμε σε ποιες ουσίες (αλλεργιογόνα) είμαστε αλλεργικοί για να μπορέσουμε να προφυλαχτούμε. Αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ειδικών εξετάσεων (τεστ) που μπορεί να είναι είτε δερματικές εξετάσεις (Δερματική δοκιμασία μέσω σκαριφισμού -τρυπήματος , Skin Prick Test- SPT) είτε εξετάσεις αίματος (RAST).

Υπάρχει τρόπος να την αντιμετωπίσω;

Woman putting dropper in mouth, close-up

Η αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας ξεκινά με την αποφυγή των αλλεργιογόνων στα οποία είμαστε ευαισθητοποιημένοι.

Στη συνέχεια, με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή  όπως είναι τα ρινικά κορτικοστεροειδή και αποσυμφορητικά εκνεφώματα (σπρέι), οι ρινικές σταγόνες και τα αντιϊσταμινικά χάπια, μπορεί να μειωθεί η ένταση και η διάρκεια των συμπτωμάτων.

Η ανοσοθεραπεία με την μορφή ενέσεων-εμβολίων αλλεργιογόνων ή και με σταγόνες (υπογλώσσια ανοσοθεραπεία) μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας για μεγάλα χρονικά διαστήματα και άρα τη μακροχρόνια χρήση φαρμακευτικής αγωγής και προλαμβάνει την εξέλιξη της αλλεργικής ρινίτιδας σε βρογχικό αλλεργικό άσθμα και την εμφάνιση περισσότερων αλλεργιών σε άτομα που εμφανίζουν αλλεργία μόνο σε ένα αλλεργιογόνο. Δεν μπορούν όλοι οι ασθενείς που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα να υποβληθούν σε ανοσοθεραπεία και καθώς πρόκειται για μια μακροχρόνια θεραπεία που απαιτεί την υπεύθυνη συμμόρφωσή τους σε αυτήν, πρέπει να γίνεται σωστή επιλογή των περιπτώσεων που θα την ακολουθήσουν.

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημά σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.