Τι είναι οι σωληνίσκοι αερισμού;

tubes 1

Οι σωληνίσκοι αερισμού είναι πολύ μικροί πλαστικοί σωλήνες που τοποθετούνται πάνω στον τυμπανικό υμένα μέσω μια τρύπας που γίνεται σε αυτόν. Με τον τρόπο αυτό επιτρέπεται η ελεύθερη ροή του αέρα από και προς το αυτί, κρατώντας το υγιές.

Γιατί χρησιμοποιούμε σωληνίσκους αερισμού;

Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν εκκριτική μέση ωτίτιδα, δηλαδή υγρό πίσω από το τύμπανο. Όταν το υγρό γίνει πολύ παχύρευστο, τότε η κατάσταση αυτή ονομάζεται «κολλώδες ούς» (μορφή εκκριτικής μέσης ωτίτιδας). Είναι ένα σχετικά συχνό πρόβλημα στα παιδιά, μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε ενήλικες. Το γιατί εμφανίζεται δεν είναι απολύτως γνωστό, συνήθως όμως ευθύνεται η ευσταχιανή σάλπιγγα, οπότε η κοιλότητα του μέσου ωτός δεν αερίζεται και αθροίζεται υγρό. Τα περισσότερα παιδιά θα εμφανίσουν εκκριτική μέση ωτίτιδα για κάποιο διάστημα κατά τα πρώτα 5 χρόνια. Δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα εκτός από πτώση της ακοής. Συνήθως η εκκριτική ωτίτιδα βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Όταν όμως χρονίσει, το υγρό γίνεται κολλώδες και μειώνονται οι πιθανότητες για να φύγει. Τότε συνήθως χρειάζεται να τοποθετηθεί σωληνίσκος αερισμού, που επιτυγχάνει τον αερισμό της κοιλότητας του μέσου ωτός, εξάλειψη του υγρού και βελτίωση της ακοής.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου, όταν έχει εκκριτική ωτίτιδα και πριν χειρουργηθεί;

Μιλάτε καθαρά και περιμένετε το παιδί σας να σας απαντήσει. Σιγουρευτείτε πως μπορεί να

βλέπει το πρόσωπό σας όταν του μιλάτε. Φωνάξτε το πρώτα με το όνομά του, ώστε να σας βλέπει πριν ξεκινήστε να του μιλάτε. Ενημερώστε τους νηπιαγωγούς και τους δασκάλους του ότι έχει πρόβλημα με την ακοή του. Στην περίπτωση αυτή είναι καλύτερα το παιδί να κάθεται στα εμπρός θρανία.

Πρέπει να τοποθετηθούν σωληνίσκοι αερισμού στο παιδί μου;

Στο παιδί πρέπει να τοποθετηθούν σωληνίσκοι αερισμού όταν υπάρχει εκκριτική μέση ωτίτιδα, με κολλώδες υγρό για περισσότερους από τρείς μήνες ή όταν η πτώση της ακοής είναι τέτοια που επηρεάζει την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας στο παιδί. Επίσης όταν το παιδί εμφανίζει πολλά υποτροπιάζοντα επεισόδια οξείας μέσης ωτίτιδας, ή όταν σπανιότερα έχει διαμαρτίες της διάπλασης του προσώπου, όπως λυκόστομα. Σωληνίσκοι αερισμού μπορεί να χρειαστεί να ξανατοποθετηθούν αφού μετά από 6-12 μήνες που αποβάλεται ο σωληνίσκος από το αυτί, μπορεί να επανεμφανιστεί εκκριτική μέση ωτίτιδα, όπως συμβαίνει περίπου 1 στα 3 παιδιά. Βέβαια καθώς το παιδί μεγαλώνει η πιθανότητα αυτό να συμβεί μειώνεται σημαντικά.

tubes 4

Πονάνε οι σωληνίσκοι αερισμού;

Οι σωληνίσκοι αερισμού δεν πονάνε. Πάντως μπορείτε να δώσετε παυσίπονα στο παιδί σας αν τα χρειαστεί. Οι σωληνίσκοι αερισμού θα

βελτιώσουν την ακοή τους άμεσα. Μάλιστα μερικά παιδιά νομίζουν πως όλα ακούγονται πολύ δυνατά, μέχρι να συνηθίσουν στη φυσιολογική ακοή.

Για πόσο διάστημα παραμένουν οι σωληνίσκοι αερισμού;

Οι σωληνίσκοι αερισμού συνήθως αποβάλλονται καθώς ο τυμπανικός υμένας επουλώνεται. Μπορεί να παραμείνουν από 6 έως 12 μήνες ή και ακόμη περισσότερο.

Υπάρχουν εναλλακτικές των σωληνίσκων αερισμού;

Αντί της τοποθέτησης σωληνίσκων αερισμού θα μπορούσε κανείς να δοκιμάσει τη χορήγηση

ρινικών σταγόνων ή σπρέι. Τα ρινικά σπρέι με κορτιζόνη θα βοηθήσουν μερικά παιδιά. Πάντως τα αντιβιοτικά και τα αντισταμινικά είναι τεκμηριωμένο πως δεν βοηθούν. Το ίδιο και θεραπείες όπως τα ομοιοπαθητικά και ο βελονισμός.

Επίσης η αδενοτομή, δηλαδή η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) βοηθά αρκετές φορές να μην ξαναδημιουργηθεί «κολλώδες ούς».

tubes 2tubes 3

Μετά την επέμβαση

Το παιδί μπορεί να επιστρέψει στον παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο ή σχολείο την επομένη της επέμβασης.

Τι γίνεται με τις ωτίτιδες;

Τα περισσότερα παιδιά με σωληνίσκους αερισμού δεν ξαναεμφανίζουν ωτίτιδες. Μπορεί βέβαια να δείτε κάποιο κίτρινο υγρό να τρέχει από το αυτί τους. Στην περίπτωση αυτή ειδοποιήστε τον ιατρό σας.

Μπορεί το παιδί με σωληνίσκους αερισμού να κολυμπήσει;

Το παιδί σας μπορεί να κολυμπήσει δυο εβδομάδες μετά την επέμβαση εφόσον δεν βουτά το κεφάλι του κάτω από το νερό. Δεν χρειάζεστε ωτασπίδες, καθώς η τρύπα του σωληνίσκου είναι τόσο μικρή που δύσκολα θα περάσει νερό. Πάντως πρέπει να προσέχει να μην μπει ρυπαρό νερό ή σαπουνόνερο στο αυτί, για

το λόγο αυτό καθώς κάνει ντους, βουλώστε τον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού με ένα κομμάτι βαμβάκι καλυμμένο με βαζελίνη.

Τι άλλο χρειάζεται να γνωρίζω για τους σωληνίσκους αερισμού;

Είναι ασφαλής η πτήση με αεροπλάνο όταν έχει κάποιος σωληνίσκους αερισμού. Εφόσον ο σωληνίσκος αερισμού λειτουργεί κανονικά, δεν

μπορεί να υπάρξει πόνος λόγω μεταβολών της πίεσης στην καμπίνα του αεροσκάφους.

Χρειάζεται να ελεγχθεί η ακοή του παιδιού σας μετά την τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού για να τεκμηριωθεί η βελτίωση της ακοής. Ενίοτε όταν αποβληθούν οι σωληνίσκοι αερισμού από το αυτί, παραμένει μια τρύπα στο τύμπανο, η οποία κατά κανόνα κλείνει μόνη της. Σε αντίθετη περίπτωση χρειάζεται επανεπέμβαση για να κλείσει. Ο σωληνίσκος αερισμού αφήνει κάποια ουλή πάνω στο τύμπανο, η οποία όμως δεν έχει επίδραση στην ακοή.