Concept image of the six most common questions and answers on a signpost.Η ευλογία της σύγχρονης εποχής είναι ασφαλώς η εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία. H αντίληψη των περασμένων χρόνων ότι ο γιατρός είναι ο μοναδικός κάτοχος της γνώσης και άκριτα μπορούσε να αποφασίσει για την υγεία του ασθενή είναι πια παρελθόν. Ο ασθενής έχει πλέον εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία γύρω από θέματα υγείας που απασχολούν τον ίδιο ή τους οικείους του και μπορεί να συμμετάσχει στην διαμόρφωση του καλύτερου αποτελέσματος για αυτήν . Αποτελεί υποχρέωση και καθήκον του σύγχρονου γιατρού η ενεργή συμμετοχή του σε αυτή την προσπάθεια αρτιότερη ενημέρωσης των ασθενών.

Τί γίνεται όμως όταν η πληροφόρηση είναι πολύπλευρη, αντιφατική και πολλές φορές αντικρουόμενη, προκαλώντας σύγχυση, ανασφάλεια και πολλές φορές φόβο στον ασθενή; Τί συμβαίνει όταν οι ασθενείς αναζητούν άκριτα στο διαδίκτυο πληροφορίες για θέματα υγείας που τους απασχολούν, ακολουθούν οδηγίες, θεραπείες από διάφορους ιστότοπους αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας ή σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, και πολλές φορές λαμβάνουν φάρμακα που υπόσχονται εξαιρετικά αποτελέσματα, χωρίς να έχουν γίνει αξιόπιστες μελέτες για τη δραστικότητά τους, χωρίς γνώση των ενδείξεων, αντενδείξεων και πιθανών επιπλοκών;

Για το λόγο αυτό, ενώ σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι στην σωστή ενημέρωση των ασθενών, πρέπει να ακολουθούνται κάποιες γενικές αρχές.

Συγκεκριμένα:

  • google search1Αντλούμε πληροφορίες από αξιόπιστους ιστότοπους, όπου αρθρογραφούν γιατροί ή άτομα σχετικά με το αντικείμενο, εμπειρία και αναγνώριση ή από ιστότοπους διεθνών ιατρικών οργανισμών, εταιρειών και συλλόγων.
  • Αποφεύγουμε συμμετοχή σε φόρουμ όπου ο καθένας θα πει απλά και ανώνυμα την άποψή του, χωρίς επιστημονική αιτιολόγηση, χωρίς να ξέρουμε το γιατί προτείνει κάτι (προσωπική μόνο εμπειρία, άγνοια, δόλος, διαφήμιση, κ.α)
  • Χτίζουμε σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό μας, συζητάμε αυτά που πληροφορηθήκαμε από το διαδίκτυο, συναποφασίζουμε και εάν διαφωνούμε το δηλώνουμε και το υποστηρίζουμε με επιχειρήματα.
  • Ακολουθούμε όχι τη συμβουλή που διαβάσαμε κάπου και είναι πιο οικεία ή πιο εύκολο να εφαρμόσουμε, αλλά αυτή που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και ας είναι λιγότερο δημοφιλής.
  • Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε προϊόντα που διαφημίζονται στο διαδίκτυο και υπόσχονται θαυματουργά αποτελέσματα χωρίς τη συμβουλή γιατρού και χωρίς να έχει προηγηθεί ιατρική εξέταση.
  • Η απόκτηση ή κατανόηση μιας πληροφορίας, σε οποιοδήποτε αντικείμενο, δεν είναι θέμα ικανότητας ούτε δείκτης ευφυίας, αλλά αποτέλεσμα προσπάθειας, γνώσεων και εμπειρίας. Κατά συνέπεια δεν μας υποτιμά το γεγονός όταν δεν καταλαβαίνουμε κάτι να το συζητήσουμε με κάποιον ειδικό, ούτε γίνεται να τα μάθουμε όλα μέσα από προσωπικό χρόνο που αφιερώνουμε στο διαδίκτυο.
  • Πολλοί συμπολίτες μας δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και είναι λογικό να αναζητούν την πιο οικονομική λύση για το πρόβλημα που τους απασχολεί, αλλά η δωρεάν γνώση και οι θεραπείες που προσφέρει το διαδίκτυο μπορεί να αποδειχτεί αρκετά “ακριβή” εάν δεν συνοδεύεται από την σωστή, εξατομικευμένη και εξειδικευμένη ιατρική εξέταση και συμβουλή.

Μια προσπάθεια καλύτερης ενημέρωσης αποτελεί και αυτή η ιστοσελίδα. Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί διεθνείς κυρίως οργανισμοί για συγκεκριμένες παθήσεις π.χ για τον ίλιγγο, τις εμβοές, τη βαρηκοΐα, την αλλεργία που έχουν ειδικά οργανωμένους ιστότοπους με εύκολα προσβάσιμο, απλό και κατανοητό υλικό για την πληροφόρηση των ασθενών. Μπορείτε να βρείτε τέτοιες χρήσιμες διευθύνσεις στην κατηγορία χρήσιμοι σύνδεσμοι και να ενημερωθείτε ακόμα περισσότερο, υπεύθυνα  για το πρόβλημά σας.

Τέλος και ίσως το πιο σημαντικό, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο  γιατρός μας δεν είναι “θεός” αλλά ένα άτομο που στοχεύει στη βελτίωση της υγείας μας και της
ποιότητας της ζωής μας. Δεν είναι παντογνώστης, ούτε έχει το αλάθητο και ναι μεν οφείλει να ακολουθεί την σύγχρονη γνώση, αλλά υπάρχει η περίπτωση να μην γνωρίζει μια καινούργια πληροφορία που εμείς πρόσφατα διαβάσαμε στο διαδίκτυο.

Πρέπει να στεκόμαστε με κριτική αλλά θετική πάντα διάθεση σε αυτά που μας λέει, καθώς πρόκειται για ένα άτομο που αυτό που συμβουλεύει είναι αποτέλεσμα σπουδών, συνεπώς, ρεαλιστικά έχει αφιερώσει περισσότερο χρόνο και έχει αναπτύξει κριτική σκέψη σε θέματα που αφορούν την ειδικότητά του.
Θα ήταν ευτυχές αυτό να συνέβαινε και με αρκετούς που αρθρογραφούν στο διαδίκτυο και των οποίων τη γνώμη πολλές φορές αβασάνιστα υιοθετούμε.