ΑΔΕΝΟΤΟΜΗ
Τί είναι η αδενοτομή;
Η επέμβαση η οποία πραγματοποιείται για την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων («κρεατάκια»), ονομάζεται αδενοτομή.
Πότε αφαιρούμε τα “κρεατάκια”;
Γενικά, υπάρχει δυσπιστία και φόβος από αρκετούς γονείς και γιατρούς για την αναγκαιότητα της αφαίρεσης των αδενοειδών εκβλαστήσεων, ειδικά εφόσον είναι απαραίτητα όπως είπαμε για την άμυνα του οργανισμού του παιδιού, και ένα παραπάνω αφού υποστρέφουν, μικραίνουν κατά την ενηλικίωση του παιδιού. Ακόμα δε περισσότερο όταν κλασσικές και εναλλακτικές θεραπείες υπόσχονται τον πλήρη έλεγχο προβλημάτων που σχετίζονται με αυτά. Οι Ωτορινολαρυγγολόγοι έχουν πολλές φορές αντικρουόμενες απόψεις για την ένδειξη ή όχι χειρουργείου σε ένα παιδί, κάτι που αυξάνει ακόμα περισσότερο τον προβληματισμό των γονιών. Ωστόσο, πέρα από τις προσωπικές απόψεις των γιατρών, ΩΡΛ παιδιάτρων, και των γονέων, υπάρχουν πλέον κριτήρια και συγκεκριμένες ενδείξεις που έχει θεσπίσει η διεθνής επιστημονική κοινότητα, για την ανάγκη ή όχι αφαίρεσης τους. Επομένως τα “κρεατάκια” κάποιες φορές, λόγω των προβλημάτων που δημιουργούν πρέπει να αφαιρούνται. Αυτές οι καταστάσεις είναι αδρά οι εξής περιγράφονται στη σελίδα μας “Κρεατάκια-αδενοειδείς εκβλαστήσεις”
Είναι μεγάλη επέμβαση;
Αν και πρόκειται για μια από τις πιο συνηθισμένες επεμβάσεις στην Ωτορινολαρυγγολογία, διαρκεί περίπου 15 λεπτά καθαρά χειρουργικός χρόνος και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την επόμενη ημέρα, ωστόσο δεν υπάρχουν μεγάλες και μικρές επεμβάσεις στην ιατρική και χρειάζεται πάντα προσοχή στην αναισθησία αλλά και στην ίδια την επέμβαση.
Χρειάζεται αναισθησία;
Πρόκειται για μια επέμβαση που γίνεται μόνο υπό γενική αναισθησία, δηλαδή ο ασθενής «κοιμάται» κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
Μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές;
H αδενοτομή γίνεται κυρίως με τον κλασσικό τρόπο, από το στόμα, όπου ο ασθενής είναι ξαπλωμένος ανάσκελα και χρησιμοποιούμε ένα ειδικό στοματοδιαστολέα, όπως φαίνεται στην εικόνα, για να έχουμε ανοικτό το στόμα του. Δεν γίνονται εξωτερικές τομές, και εισάγουμε ένα ειδικό νυστέρι, τον αδενοτόμο για να κόψουμε τα κρεατάκια που βλέπουμε μέσα από το στόμα με ειδικό καθρεφτάκι στο πίσω μέρος της μύτης, καθώς το στόμα και η μύτη επικοινωνούν πίσω. Η επέμβαση μπορεί να γίνει και με ειδική συσκευή coblation όπου αντί του κλασσικού αδενοτόμου χρησιμοποιείται ειδική συσκευή που στην ουσία δεν κόβει αλλά εξαχνώνει τα κρεατάκια. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και διαθερμία αναρρόφηση, όπου πάλι στην ουσία δεν κόβει αλλά καίει τα κρεατάκια και αναρροφά τυχόν αίμα, οπότε τα καμμένα κρεατάκια σε δεύτερο χρόνο θα συρρικνωθούν. Μπορεί η αφαίρεση να γίνει και μέσα από τη μύτη με χρήση ενδοσκοπίου και πολυποδοφάγου, με άλλα λόγια με μια ειδική κάμερα που εισάγεται στη μύτη του ασθενή και με ένα ειδικό μηχάνημα που κόβει και ρουφάει τα κομμένα κρεατάκια. Όλες οι τεχνικές έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, που πρέπει να συζητηθούν με το γιατρό καθώς ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και η απόφαση είναι πολυπαραγοντική.
Υπάρχουν επιπλοκές;
Κάθε επέμβαση έχει επιπλοκές. Σε μικρό ποσοστό οι κίνδυνοι είναι σχετικοί με την αναισθησία, αιμορραγία, μόλυνση, μη επαρκή αφαίρεση των αδενοειδών, ανοικτή ρινολαλιά (δηλαδή κατά την λήψη τροφής ή υγρών μια μικρή ποσότητα πηγαίνει στην μύτη). Τα ποσοστά επιπλοκών είναι μικρά, μικρότερα του 1%.
Πόσο θα μείνουμε στο νοσοκομείο;
Εφόσον δεν υπάρχουν επιπλοκές και ο ασθενής λαμβάνει κανονικά υγρά και τροφή, επιστρέφει στο σπίτι του την επόμενη ημέρα. Στο εξωτερικό επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα της επέμβασης.
Πότε μπορούμε να αρχίσουμε να τρώμε;
Ο ασθενής μπορεί να αρχίσει να τρώει και να πίνει την ίδια ημέρα ότι τροφή θέλει, κρύες τροφές για να μειώσουμε τον κίνδυνο αιμορραγίας. Στο σπίτι μπορεί να ακολουθήσει ότι δίαιτα θέλει αρκεί να καταναλώνει άφθονα υγρά.
Χρειάζεται να πάρω φάρμακα μετά την επέμβαση;
Κανονικά όχι αν και αρκετές φορές δίνουμε αντιβίωση για να αποφύγουμε τυχόν κίνδυνο φλεγμονής, καθώς και παυσίπονα όπως το depon για να μειώσουμε, αν υπάρχει τον πόνο.
Χρειάζεται να με δει ξανά ο γιατρός;
Η πρώτη επανεξέταση προγραμματίζεται 1 μήνα μετά το χειρουργείο εκτός εάν υπάρχει η ανάγκη για πιο σύντομο έλεγχο, πχ εάν έχουμε ένα κρυολόγημα αμέσως μετά την επέμβαση.
ΑΜΥΓΔΑΛΕΚΤΟΜΗ
Ποιές είναι οι ενδείξεις αφαίρεσης των αμυγδαλών;
Κυρίως είναι δύο, το σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας και οι επαναλαμβανόμενες αμυγδαλίτιδες όπως περιγράφεται στη σελίδα μας “Αμυγδαλές”.
Υπάρχουν άλλες θεραπείες για τις αμυγδαλές εκτός της χειρουργικής αφαίρεσης;
Δεν είναι πάντα αναγκαίο το παιδί σας να βγάλει τις αμυγδαλές του και είναι απαραίτητο να ακολουθούνται και να εφαρμόζονται αυστηρά τα κριτήρια και οι ενδείξεις για την επιλογή του ασθενή που πρέπει να υποβληθεί σε αυτή την επέμβαση.
Αρκετές φορές υπάρχει η δυνατότητα κανείς να περιμένει και να δει αν το πρόβλημα των αμυγδαλών βελτιώνεται καθώς το παιδί μεγαλώνει. Συνήθως το μέγεθος των αμυγδαλών μειώνεται μετά την ηλικία των 7-8 ετών. Πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας, εάν η χειρουργική επέμβαση χρειάζεται να γίνει ή μπορεί να περιμένει. Στην τελευταία περίπτωση το παιδί θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά και η θεραπεία να αποφασιστεί αναλόγως των ευρημάτων και της εξέλιξης των συμπτωμάτων. Ωστόσο, η παρατεταμένη χορήγηση αντιβιοτικών δεν αποτελεί οριστική λύση αφού προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τη λοίμωξη. Εκτός του ότι τα αντιβιοτικά μπορεί να έχουν παρενέργειες, όπως η εκδήλωση αλλεργιών, η αλόγιστη χορήγησή τους οδηγεί στην ανάπτυξη μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.
Δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι εναλλακτικές θεραπείες, όπως ομοιοπαθητική, βελονισμός κλπ. βοηθούν.
Μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές;
Όπως και στην περίπτωση της αδενοτομής, η αμυγδαλεκτομή μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους με κυριότερους τον κλασσικό τρόπο όπου χρησιμοποιείται νυστέρι και η αιμορραγία ελέγχεται με ράμματα, ή με χρήση διαθερμίας όπου αντί για νυστέρι χρησιμοποιείται μια ειδική λαβίδα που κόβει με τη βοήθεια της θερμότητας και ο έλεγχος της αιμορραγίας γίνεται με την ίδια λαβίδα, δηλαδή αντί για ράμματα καίγονται τα αγγεία που αιμορραγούν. Άλλες τεχνικές όπως η χρήση coblation, ligasure κ.α διατηρούν την ίδια φιλοσοφία και αποτελούν στην ουσία τροποποίηση της μεθόδου με τη διαθερμία, αλλά στην ουσία δεν εξασφαλίζουν λιγότερο πόνο, ταχύτητα ή ασφάλεια κατά την επέμβαση και την μετεγχειρητική περίοδο. Η αφαίρεση με χρήση laser δεν είναι αναίμακτη και χρησιμοποιείται για τον εντυπωσιασμό και μόνο των ασθενών.
Υπάρχουν επιπλοκές;
Οι κυριότερες επιπλοκές είναι η αιμορραγία κυρίως άμεσα μετά την επέμβαση ή συχνότερα την έβδομη ημέρα μετά την επέμβαση, η μόλυνση του τραύματος, η μη επαρκής αφαίρεση των αμυγδαλών, ο τραυματισμός των δοντιών από την τοποθέτηση του στοματοδιαστολέα, το οίδημα της σταφυλής που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια, αναισθησιολογικές επιπλοκές κ.α. Γενικά, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας πως όλες οι επεμβάσεις, ακόμα και η λήψη ενός χαπιού, έχουν επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην απώλεια της ζωής, ωστόσο γενικά πρόκειται για μια ασφαλή επέμβαση, που πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε χιλιάδες ασθενείς και σε παιδιά σε όλο τον κόσμο, και η οποία πραγματοποιείται για συγκεκριμένο ιατρικό λόγο και όχι χωρίς σκεπτικισμό για τις επιπλοκές της. Ο γιατρός πρέπει να επιδεικνύει σεβασμό στον ασθενή αλλά και στην ίδια την επέμβαση σε όλα της τα στάδια πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά, αρχίζοντας από τον προσδιορισμό της αναγκαιότητάς της.
Γενικές πληροφορίες για την αμυγδαλεκτομή
- Το παιδί θα χειρουργηθεί υπό γενική αναισθησία και θα κοιμάται κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
- Η αφαίρεση των αμυγδαλών θα γίνει μέσα από το στόμα, δηλαδή δεν θα υπάρχουν εξωτερικές τομές.
- Η επέμβαση γίνεται το πρωί και εξιτήριο δίδεται κατά κανόνα, την επόμενη ημέρα.
- Τα περισσότερα παιδιά θα χρειαστεί να παραμείνουν στο σπίτι για δέκα ημέρες μετά την επέμβαση.
- Θα πρέπει να ξεκουράζεται και να μην εκτίθεται σε περιβάλλον με καπνό, κόσμο ή αρρώστους.
- Θα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένη δίαιτα, πλούσια σε υγρά, με μαλακές και κρύες τροφές ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση
- Θα πρέπει να λάβει παυσίπονη αγωγή και πιθανόν αντιβίωση για την αντιμετώπιση του πόνου και τυχόν φλεγμονής
- Η πρώτη επανεξέταση γίνεται 1 μήνα μετά την επέμβαση
Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημά σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.