Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση (LPR-Laryngopharyngeal reflux) συμβαίνει όταν το περιεχόμενο του στομάχου (όπως υδροχλωρικό οξύ, χολικά και παγκρεατικά ένζυμα και άλλα υγρά που παράγονται κατά την πέψη των τροφών), παλινδρομούν (επιστρέφουν) από το στομάχι δια μέσου του οισοφάγου στον λάρυγγα, τον φάρυγγα, τη στοματική κοιλότητα (στόμα) και την ρινική κοιλότητα (μύτη), και την κοιλότητα του μέσου ωτός (αυτί). Ο βλεννογόνος αυτών των περιοχών δεν έχει αμυντικούς μηχανισμούς εναντίον αυτών των υγρών με αποτέλεσμα να καταστρέφεται.

Σχεδόν 40% των ενήλικων Ελλήνων έχουν συμπτώματα παλινδρόμησης, αλλά μόνο 10% το γνωρίζει. Στην Ευρώπη το 30-40% των Γάλλων υποφέρει από τη νόσο ενώ στην Αγγλία το 15-20% του γενικού πληθυσμού παραπονιέται για εβδομαδιαία συμπτώματα.

Πότε να υποψιαστώ ότι πάσχω από λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση;

Τα συμπτώματα της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης περιλαμβάνουν βράγχος φωνής (βράχνιασμα) και δυσφωνία (κλείσιμο της φωνής), δυσφαγία (δυσκολία όταν καταπίνουμε),  χρόνιο βήχα, αίσθηση ξένου σώματος στο φάρυγγα (κόμπο στο λαιμό), κακοσμία στόματος, και κατάποση εκκρίσεων που ρέουν πίσω από τη μύτη.

Εάν δεν έχω συμπτώματα κλασσικής παλινδρόμησης;

Μεγάλη σημασία έχει ο σαφής διαχωρισμός της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης από την κλασσική γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση (GERD- Gastroesophageal reflux disease) που γνωρίζουν οι περισσότεροι από εμάς, καθώς είναι δύο ξεχωριστές κλινικές οντότητες. Σε πολλούς ασθενείς με λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση είναι δυνατόν να απουσιάζουν τα κλασσικά «πεπτικά συμπτώματα» της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης, όπως είναι το οπισθοστερνικό καύσος (κάψιμο στο θώρακα) και οι όξινες γαστρικές αναγωγές (ξινίλες και καούρες) μετά τα γεύματα).

Πώς γίνεται η διάγνωση;

refluxΗ διάγνωση βασίζεται στην ενδοσκόπηση του λάρυγγα με χρήση ειδικής κάμερας- ενδοσκοπίου, εξέταση πολύ πιο ανεκτή από την γαστροσκόπηση που γίνεται για την διάγνωση της κλασσικής παλινδρόμησης. Τα κλινικά ευρήματα που θα διαπιστώσει ο Ωτορινολαρυγγολόγος εξετάζοντας τον ασθενή του που πάσχει από λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση περιλαμβάνουν: όζους (κάλλους -πολύποδες) στις φωνητικές χορδές, οίδημα (πρήξιμο), ερυθρότητα και λευκοπλακία (λευκωπές ταινίες) των φωνητικών χορδών. Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί χρόνια φαρυγγίτιδα, χρόνια ρινίτιδα και ρινοκολπίτιδα, διάβρωση των οδόντων, μέση ωτίτιδα και ωταλγία (πόνος στο αυτί). Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση έχει ακόμα συσχετισθεί στη διεθνή βιβλιογραφία και με το βρογχικό άσθμα και τον λαρυγγο-φαρυγγικό καρκίνο.

Υπάρχει θεραπεία;

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της παρουσίας λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης με τον ενδοσκοπικό έλεγχο ή ισχυρής υποψίας, η θεραπεία που προτείνεται είναι η λήψη φαρμάκων για την μείωση της παλινδρόμησης και της οξύτητας των γαστρικών εκκρίσεων για διάστημα περίπου δύο μηνών. Ωστόσο, πάντα η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Έτσι, υπάρχουν τρόποι για τη μείωση-αποφυγή των επεισοδίων της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης, όπως είναι:

  • η απώλεια των περιττών κιλών,
  • η μείωση-διακοπή του καπνίσματος,
  • η μείωση της υπερβολικής λήψης αλκοολούχων ποτών,
  • η αποφυγή των γευμάτων τουλάχιστον 2 ώρες πριν το βραδινό ύπνο,
  • η αποφυγή στενών ρούχων και ζωνών που σφίγγουν την περιοχή γύρω από το στομάχι,
  • η ανύψωση της κεφαλής κατά τη διάρκεια του ύπνου 15-20cm με τη χρήση προσκέφαλου ή μαξιλαριών
  •  η αποφυγή τροφών που ξέρουμε ότι μας ενοχλούν και μας προκαλούν δυσπεψία, όπως επίσης η αποφυγή γενικότερα τροφών όπως τα όξινα φρούτα, τα λιπαρά γεύματα, οι ξηροί καρποί, ο καφές, το τσάι, τα κρεμμύδια, οι πιπεριές, τα πικάντικα και η σοκολάτα, ειδικά πριν το βραδινό ύπνο.

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημά σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.