Η ιατρική είναι η επιστήμη που βοηθάει τον ασθενή να καταπολεμήσει τα συμπτώματα που προκαλεί μια ασθένεια καταπολεμώντας κατά προτεραιότητα την αιτία που την προκαλεί και όχι μόνο τα αποτελέσματά της. Έτσι και στην περίπτωση του ροχαλητού αλλά και του συνδρόμου αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, η αιτία είναι ο στόχος και όχι τα συμπτώματα μόνο. Επομένως η λογική του να καταπολεμάμε τo σύμπτωμα (χαμηλό οξυγόνο) που προκαλεί η αποφρακτική υπνική άπνοια με συσκευές C-PAP, και όχι την αιτία που το προκαλεί (υπερτροφικές αμυγδαλές, υπερτροφία σταφυλής ή οπίσθιας φαρυγγικής καμάρας κ.α) είναι λάθος.
Επιπλέον, αν και οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε μελέτη ύπνου αντιμετωπίζονται σχεδόν νομοτελειακά με συσκευή C-PAP που πρέπει να εφαρμόζεται στον ύπνο του πάσχοντα για μια ζωή, ωστόσο η συνεπής ακολούθηση αυτής της θεραπείας δεν ξεπερνά το 30% λόγω δυσκολίας στη χρήση της. Σε αντίθεση, η χειρουργική παρέμβαση είναι σύντομη, πραγματοποιείται μία φορά, και είναι πολύ καλά ανεκτή από τους ασθενείς.
Τόσο για το ροχαλητό, όσο και για την υπνική άπνοια υπάρχει πλήθος παρεμβάσεων ανάλογα με την αιτία που προκαλεί το πρόβλημα. Επομένως για τη σωστή θεραπεία το πιο σημαντικό από όλα είναι η σωστή διάγνωση με τη σωστή και αναλυτική εξέταση που περιλαμβάνει την μελέτη ύπνου με ενδοσκοπικό έλεγχο. Οι παρεμβάσεις αυτές προϋποθέτουν την συζήτηση με τον θεράποντα γιατρό με ειλικρίνεια για το που μπορούμε να παρέμβουμε και τι μπορούμε να περιμένουμε, χωρίς να καλλιεργούμε ψεύτικες ελπίδες και λαμβάνοντας υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες και τρόπο ζωής του ασθενή.
Κεντρική βέβαια θέση έχουν η απώλεια βάρους και η μείωση της απόφραξης που προκαλείται από την υπερώα, τη σταφυλή και γενικά το πίσω μέρος του στόματος περιλαμβανομένων των αμυγδαλών και των αδενοειδών- “κρεατάκια”. Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και την εισαγωγή των ραδιοσυχνοτήτων στην κλινική πράξη οι παρεμβάσεις αυτές μπορούν να γίνουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στο ιατρείο ή σε οργανωμένες κλινικές χωρίς την ανάγκη διανυκτέρευσης σε νοσοκομείο ή υπερβολικό μετεγχειρητικό πόνο.
Χειρουργικές επεμβάσεις για αντιμετώπιση ροχαλητού
Η λογική των παρεμβάσεων αυτών είναι είτε να παρακαμφθεί το σημείο που προκαλεί την απόφραξη είτε να προληφθεί η απόφραξη των μαλακών ιστών που προκαλείται από την ροή του αέρα, με αφαίρεσή τους ή με αύξηση της ακαμψίας τους.
Στις περισσότερο επιτυχημένες, με κριτήριο την αποτελεσματικότητά τους και την μεγαλύτερη ανοχή από τον ασθενή επεμβάσεις περιλαμβάνονται:
- Φαρυγγουπερώιοπλαστική με χρήση ραδιοσυχνοτήτων
Πρόκειται για μια επέμβαση που μπορεί να γίνει και στο ιατρείο με τοπική αναισθησία και με χρήση ραδιοσυχνοτήτων. Κατά την επέμβαση αυτή πραγματοποιείται μείωση της κινητικότητας της οπίσθιας καμάρας του φάρυγγα (υπερωιοπλαστική) με καυτηριασμό της με χρήση ραδιοσυχνοτήτων, αναίμακτα και χωρίς μεγάλο μετεγχειρητικό πόνο και οίδημα όπως συμβαίνει με τις κλασσικές μεθόδους. Έτσι, μειώνεται η δόνησή της κατά τη διάρκεια του ύπνου που προκαλεί ροχαλητό και άπνοιες.
Συμπληρωματικά και όπου υπάρχει ένδειξη αφαιρείται και η σταφυλή η οποία μπορεί να προκαλεί λόγω αυξημένου μεγέθους ή/και μήκους τα συμπτώματα αυτά, και με ειδική τεχνική σχηματίζεται νέα σταφυλή (σταφυλουπερωιοπλαστική). Εάν μόνο κατά το διαγνωστικό έλεγχο κρίνεται πως μόνο η σταφυλή προκαλεί την συμπτωματολογία, τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αφαίρεση της σταφυλής (σταφυλοπλαστική).
Και οι δύο μέθοδοι είναι αναίμακτοι και πραγματοποιούνται με ασφάλεια με τοπική αναισθησία. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι αρκετά μικρότερος από τις κλασσικές μεθόδους και μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλά παυσίπονα. Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του μετά από λίγη ώρα και μπορεί να σιτισθεί με κρύες μαλακές τροφές την ίδια ημέρα, ενώ μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του την ίδια εβδομάδα.
- Αμυγδαλεκτομή
Εάν το μέγεθος των αμυγδαλών είναι τέτοιο που προκαλεί αποφρακτικά φαινόμενα, όπως παρατηρείται συνηθέστερα σε παιδιά, τότε υπάρχει απόλυτη ένδειξη για αφάιρεσή τους, δηλαδή για αμυγδαλεκτομή. Η επέμβαση αυτή μπορεί να συνδυαστεί και με φαρυγγουπερωιοπλαστική στο ίδιο χειρουργείο.
Οι επεμβάσεις αυτές κυρίως αποσκοπούν στην βελτίωση της χρήσης της C-PAP καθώς είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που κάποιο πρόβλημα στην μύτη είναι υπεύθυνο για ροχαλητό ή για άπνοιες. Ανάλογα με το πρόβλημα μπορεί να χρειαστεί να γίνει διαφραγματοπλαστική, αφαίρεση ρινικών πολυπόδων, καυτηριασμός κογχών με χρήση ραδιοσυχνοτήτων ή αδενοτομή.
Μη χειρουργικές παρεμβάσεις
- Αλλαγή τρόπου ζωής, στην οποία περιλαμβάνεται η απώλεια βάρους, η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η αποφυγή ύπνου σε ύπτια θέση.
- Φαρμακευτικές παρεμβάσεις, που κυρίως καταπολεμούν τις αιτίες της μη ποιοτικής αναπνοής από τη μύτη, όπως πχ τα αποσυμφορητικά σπρέυ για αντιμετώπιση αλλεγικής ρινίτιδας. Φάρμακα όπως η προτριπτυλίνη και η φλουοξετίνη μπορεί να ελαττώνουν τις άπνοιες αλλά έχουν περιορισμένες ενδείξεις, αρκετές παρενέργειες και θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο κατόπιν ένδειξης και εξέτασης από ιατρό.
- C-PAP, πρόκειται για αρκετά αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της υπνικής άπνοιας όπου υπάρχει η ένδειξη και θα πρέπει να χορηγείται από πνευμονολόγο, κατόπιν μελέτης ύπνου και σπιρομέτρησης. Αρκετές φορές δεν γίνεται καλά ανεκτή από τον ασθενή κάτι το οποίο θα πρέπει να συζητείται πριν την χορήγησή της, και ασφαλώς θα πρέπει πρώτα να γίνεται ωτορινολαρυγγολογικός έλεγχος και προσπάθεια αντιμετώπισης χειρουργικών παθήσεων που προκαλούν αποφρακτική υπνική άπνοια, πριν την εφαρμογή της.
- Οδοντικά προθέματα. Αρκετές φορές προβλήματα με ήπιου βαθμού αποφρακτική υπνική άπνοια και ροχαλητό, μπορούν να αντιμετωπιστούν με ειδικά οδοντικά
προθέματα. Το πιο σύνηθες είναι οι συσκευές επανατοποθέτησης της κάτω γνάθου, που την αναγκάζουν να κινηθεί προς τα εμπρός και διατηρεί το στόμα λίγο ανοικτό κατά τη διάρκεια του ύπνου απελευθερώνοντας τον αεραγωγό που κλείνει λόγω μεγάλης γλώσσας, γλωσσικής αμυγδαλής ή ρετρογναθίας.
Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημά σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.