Τί είναι η μικρολαρυγγοσκόπηση;
Ονομάζεται η εξέταση του λάρυγγα ενώ ο ασθενής κοιμάται υπό γενική αναισθησία. «Μικρο-» γιατί γίνεται με τη βοήθεια μικροσκοπίου, και «-λαρυγγοσκόπηση» γιατί βλέπουμε, επισκοπούμε το λάρυγγα. Η μικρολαρυγγοσκόπηση γίνεται για να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν προβλήματα του λάρυγγα και της φωνής, όπως:
- Βράγχος φωνής
- Δυσκαταποσία
- Πολύποδες λάρυγγα
- Οζίδια-κάλοι φωνητικών χορδών
- Καρκίνος λάρυγγα
- Οίδημα Reinke
- Αφαίρεση ξένου σώματος
- Κύστες-μορφώματα επιγλωττίδας, υποφάρυγγα
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης
Ο χειρουργός σας θα τοποθετήσει ένα μεταλλικό σωλήνα από το στόμα στο λάρυγγα. Έπειτα με τη βοήθεια χειρουργικού μικροσκοπίου που μεγεθύνει την εικόνα του λάρυγγα και επιτρέπει την ταυτόχρονη χρήση και των δύο χεριών του χειρουργού για να μπορεί να κρατάει τα ειδικά εργαλεία της επέμβασης θα προσπαθήσει να διαγνώσει το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει.
Η μικρολαρυγγοσκόπηση μπορεί να γίνει και με χρήση laser σε εξειδικευμένες περιπτώσεις (πχ θηλώματα λάρυγγα) αν και δεν αποτελεί πάντοτε την ιδανικότερη επιλογή λόγω της θερμικής μόνιμης βλάβης που δημιουργεί στους μαλακούς ιστούς του λάρυγγα και τις φωνητικές χορδές.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης μπορούν να ληφθούν βιοψίες, μικρά κομμάτια ιστού, από ύποπτες περιοχές και να σταλούν για ιστολογική εξέταση για να αποκλειστεί κακοήθεια και να τεθεί η διάγνωση.
Γενικά πρόκειται για μια μικρή επέμβαση που διαρκεί περίπου τριάντα λεπτά ή και λιγότερο αλλά όποως όλες οι επεμβάσεις πρέπει να σεβόμαστε τον ασθενή και τις επιπλοκές της επέμβασης που ποικίλλουν από τραυματισμό των δοντιών αν και χρησιμοποιείται ειδική προστατευτική συσκευή, αιμορραγία έως και οίδημα των φωνητικών χορδών ή βράγχος φωνής.
Μετά την επέμβαση
- Μετά την επέμβαση μπορεί να νιώθετε πως ο λαιμός σας πονάει. Αυτό οφείλεται στον μεταλλικό σωλήνα που χρησιμοποιείται και ο οποίος περνάει μέσα από το λαιμό για ναν= εξετάσουμε το λάρυγγα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να χρειαστούν τη χρήση ήπιων παυσίπονων όπως το depon και συνήθως ηρεμούν πολύ σύντομα, σε μία έως δύο ημέρες.
- Κάποιοι ασθενείς αισθάνονται τον αυχένα τους να τους ενοχλεί μετά την επέμβαση, κάτι το οποίο οφείλεται στη θέση που έχει ο ασθενής (ύπτια με το κεφάλι σε υπερέκταση) κατά την διάρκεια της επέμβασης. Εάν έχετε ιστορικό αυχεναλγίας ή έχετε κήλες στον αυχένα, θα πρέπει να ενημερώσετε τον χειρουργό σας πριν την επέμβαση.
- Μετά την επέμβαση συνήθως η φωνή σας θα είναι χειρότερη από πριν, λόγω των χειρισμών και της πιθανής αφαίρεσης τμήματος των φωνητικών χορδών για βιοψίες κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Δεν πρόκειται συνήθως για μια μόνιμη κατάσταση και η φωνή επανέρχεται μετά την επούλωση της περιοχής και έπειτα από μια περίοδο, συνήθως μερικές ημέρες, αφωνίας, για να επιταχυνθεί η επούλωση αν και θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε την φωνή σας κανονικά.
- Θα είσαστε σε θέση να φάτε και να πιείτε την ίδια ημέρα, μερικές ώρες μετά την επέμβαση.
- Μετά την επέμβαση δεν θα έχετε κάποιο σημάδι ή τρύπα στο λαιμό, καθώς η επέμβαση γίνεται μέσα από το στόμα, ούτε ράμματα που θα πρέπει ν ααφαιρεθούν.
Πότε θα ενημερωθώ για την επέμβαση;
Ο χειρουργός σας θα σας ενημερώσει για την επέμβαση μόλις συνέλθετε από την γενική αναισθησία, για να σας πει τι είδε και εάν υπήρχε κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της επέμβαση. Ωστόσο σε περίπτωση που λήφθησαν βιοψίες θα είναι σε θέση να σας ενημερώσει για τη διάγνωση, μετά την ιστολογική εξέταση που χρειάζεται 5-10 ημέρες για να βγει.
Πότε μπορώ να επιστρέψω σπίτι μου;
Αν και πρακτικά μπορείτε να πάτε σπίτι σας και την ίδια ημέρα, για καλύτερη παρακολούθηση σε ένα ασφαλές περιβάλλον είναι προτιμότερο να μείνετε το πρώτο βράδυ στο νοσοκομείο και να επιστρέψετε σπίτι σας την επόμενη ημέρα αφού σας εξετάσει και σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες ο χειρουργός σας.
Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;
Εξαρτάται από την εργασία σας, ωστόσο είναι προτιμότερο να επιστρέψετε στην εργασία σας μετά από μερικές ημέρες για να ξεκουραστείτε και κυρίως να ξεκουραστεί η φωνή σας.
Υπάρχει εναλλακτική θεραπεία;
Δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος εξέτασης και θεραπείας των συγκεκριμένων παθήσεων των φωνητικών χορδών που χρήζουν μικρολαρυγγοσκόπησης.
Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημά σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.