voice1

Πολύποδες φωνητικών χορδών

Πρόκειται για ένα συμπαγές καλόηθες οίδημα, μεγαλύτερο από 3 mm, του ελεύθερου χείλους των φωνητικών χορδών.  Αποτελούν τη συχνότερη αιτία βραχνιάσματος και παρουσιάζεται συχνότερα σε καπνιστές, αλλά όχι αναγκαστικά μόνο σε αυτούς.Αν και κάποιοι πολύποδες έχουν αιμορραγική όψη, άλλοι είναι πιο ζελατινώδεις και γκρίζοι. Η διάκρισή μεταξύ πολυπόδων, οζιδίων και οιδήματος Reinke μπορεί να είναι δύσκολη από την κλινική εξέταση και τη βιοψία, αλλά πάντοτε η αντιμετώπισή τους βασίζεται στα συμπτώματα που προκαλούν. Αρκετές φορές υπάρχει ένας πολύποδας στη μία φωνητική χορδή και απέναντί του στην άλλη φωνητική χορδή υπάρχει ένα οζίδιο ή μια κύστη, που σχηματίζεται από τον τοπικό τραυματισμό λόγω της αυξημένης τάσης και διαταραγμένης δόνησης των φωνητικών χορδών.Polyp3

Πώς δημιουργούνται;

Τις περισσότερες φορές η αιτία δημιουργία τους δεν είναι γνωστή αλλά αδιαμφισβήτητα παίζει ρόλο στη δημιουργία τους ο τραυματισμός των φωνητικών χορδών από κακή χρήση της φωνής, κάπνισμα, παλινδρόμηση ή φλεγμονή, δηλαδή λαρυγγίτιδα.

Τί συμπτώματα προκαλούν;

Οι αλλαγές που προκαλούν στην χροιά της φωνής εξαρτώνται από την επίδραση της μάζας του πολύποδα στη δόνηση της φωνητικής χορδής, στην σύγκλιση των φωνητικών χορδών και σε δευτερογενείς αλλαγές όπως η αύξηση της τάσης των φωνητικών μυών. Ο ασθενής μπορεί να παρατηρεί βράχνιασμα στη φωνή του, αδυναμία στη φωνή, διακοπές κατά την ομιλία του και αυξημένη προσπάθεια στη φώνηση. Πολύ σπάνια οι πολύποδες δημιουργούν δυσκολία στην αναπνοή ή επεισόδια πνιγμονής.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ενδοσκόπηση λάρυγγα με εύκαμπτο ενδοσκόπιο

Ενδοσκόπηση λάρυγγα με εύκαμπτο ενδοσκόπιο

Παλαιότερα η διάγνωση των πολυπόδων των γνήσιων φωνητικών χορδών γίνονταν με τη χρήση του λαρυγγοσκόπιου, ενός καθρέπτη ουσιαστικά όπου υπό γωνία μπορούσε ο ωτορινολαρυγγολόγος να δει τις φωνητικές χορδές και πιθανές βλάβες τους. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει αντικαταστήσει πλήρως αυτή την μέθοδο με την ενδοσκόπηση του λάρυγγα, μια ειδική δηλαδή κάμερα όπου μπορούμε να δούμε τις φωνητικές χορδές σε μεγέθυνση, με λεπτομερή εικόνα και δυνατότητα καταγραφής βίντεο και λήψης εικόνων, όπως μπορείτε να δείτε και στην αντίστοιχη ενότητα.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Γενικά οι πολύποδες μπορεί να μειωθούν σε μέγεθος από μόνοι τους. Η λογοθεραπεία βοηθάει στην μείωση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας της φωνής αλλά δεν μπορεί να τους εξαλείψει. Κάθε συνυπάρχουσα φλεγμονή πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως λαρυγγίτιδα ή παλινδρόμηση και να διακοπεί το κάπνισμα. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για την αφαίρεσή τους, αλλά γενικά η επέμβαση που πραγματοποιείται ονομάζεται μικρολαρυγγοσκόπηση και γίνεται υπό γενική αναισθησία με χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου και ειδικών εργαλείων ή και laser όπου υπάρχει ένδειξη. Γενική αρχή είναι η διατήρηση της ομαλής επιφάνειας των φωνητικών χορδών και ο σεβασμός των ευαίσθητων μαλακών ιστών της περιοχής του λάρυγγα που θα επιτρέψουν την επιστροφή της φωνής του ασθενή στη φυσιολογική χροιά και ένταση.

 

Οζίδια ΓΦΧΟζίδια- κάλοι φωνητικών χορδών

Τα οζίδια ή όπως αλλιώς λέγονται οι κάλοι των φωνητικών χορδών είναι στην ουσία μικρές, μικρότερες των 3 mm, καλοήθεις βλάβες και των δύο γνήσιων φωνητικών χορδών που παρατηρούνται συχνότερα στους τραγουδιστές και άλλους επαγγελματίες χρήστες της φωνής, όπως πχ καθηγητές και δασκάλους. Συνήθως αναπτύσσονται στη μεσότητα των φωνητικών χορδών και είναι άσπροι σε χρώμα. Ευθύνονται για το 25% περίπου του βράγχους φωνής στα παιδιά και το 6% στους ενήλικες.

Πώς δημιουργούνται;

Η ακριβής αιτιολογία τους όπως και στους πολύποδες είναι άγνωστη, αλλά αδιαμφισβήτητα συμβάλλει η κακή χρήση (και όχι η κατάχρηση) της φωνής. Η κακή χρήση της φωνής χαρακτηρίζεται από βίαιη παραγωγή της φωνής λόγω τάσης στον αυχένα και τους ώμους. Μπορεί να σχηματιστούν μετά από παρατεταμένη χρήση της φωνής σε υψηλή ένταση, όταν δηλαδή φωνάζουμε για μεγάλο διάστημα, επαναλαμβανόμενη ομιλία σε υψηλή ένταση ή όταν τραγουδάμε πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο έντασης της φωνής μας και σπάνια μετά από έντονο βήχα και καθαρισμό του λαιμού μας. Η βίαιη επαφή των φωνητικών χορδών που έρχονται σε επαφή η μία την άλλη όταν μιλάμε και απομακρύνονται όταν αναπνέουμε, προκαλεί έναν τοπικό τραυματισμό, οίδημα και λέπτυνση του επιθηλίου που τις καλύπτει φυσιολογικά. Ψυχολογικοί παράγοντες, λοιμώξεις της μύτης, του λαιμού και του θώρακα, αλλεργίες και παλινδρόμηση παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία τους.

Τί συμπτώματα προκαλούν;

Η ποιότητα της φωνής γίνεται βραχνή και ρεγχώδης, και χειροτερεύει με τη χρήση της , ενώ δημιουργεί ένα αίσθημα τάσης, πόνου και δυσκολίας κατά τη φώνηση. Η φωνή μπορεί να γίνει λίγο πιο βαθιά και συχνά παρουσιάζονται «σπασίματα» κυρίως στους υψηλής συχνότητας τόνους.

Ενδοσκόπηση λάρυγγα με άκαμπτο ενδοσκόπιο

Ενδοσκόπηση λάρυγγα με άκαμπτο ενδοσκόπιο

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Όπως και στους πολύποδες αλλά και σε κάθε βλάβη στο λάρυγγα η πιο ακριβής, ανώδυνη, γρήγορη και ασφαλής μέθοδος είναι η ενδοσκόπηση του λάρυγγα με άκαμπτο ή εύκαμπτο ενδοσκόπιο. Ειδικότερα όμως για τα οζίδια των φωνητικών χορδών, υψηλότερη διαγνωστική σαφήνεια μας παρέχει η στροβοσκόπηση, μια πιο εξειδικευμένη ενδοσκοπική καταγραφή της κίνησης των φωνητικών χορδών.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τα οζίδια των φωνητικών χορδών. Ωστόσο σημαντική είναι η ξεκούραση της φωνής με ένα διάστημα αφωνίας και η αντιμετώπιση συνοδών προβλημάτων όπως η ρινική συμφόρηση, η παλινδρόμηση και οι αλλεργίες.

Πέραν της φωνητικής υγιεινής, σημαντική θέση στη θεραπεία τους έχει η λογοθεραπεία, η εκμάθηση δηλαδή της παραγωγής της φωνής χωρίς τάση, με φυσιολογική ένταση και το σωστό συνδυασμό της αναπνοής με τη φώνηση, με σωστή χρήση των φωνητικών μυών, του διαφράγματος και των αντηχείων.

Μια πιο ριζική και πιο επιθετική προσέγγιση, θέλει την πλήρη και γρήγορη αποκατάσταση της φωνή με χειρουργική αφαίρεση των οζιδίων με μικρολαρυγγοσκόπηση. Αρκετοί ωτορινολαρυγγολόγοι υιοθετούν την χειρουργική επέμβαση στις περιπτώσεις αυτές που τα συντηρητικά μέτρα και η λογοθεραπεία έχουν αποτύχει. Σε κάθε περίπτωση χειρουργική επέμβαση χωρίς λογοθεραπεία, μπορεί μεν να οδηγεί στην αφαίρεση των κάλων ,αλλά λόγω της παραμονής της ίδιας της αιτίας που τους δημιούργησε, της κακής δηλαδή χρήσης της φωνής, οδηγεί αρκετά συχνά σε υποτροπή. Εάν πάντως επιλεχθεί η χειρουργική οδός είναι σημαντικό να μην αφαιρεθεί παρά μόνο το οζίδιο, διατηρώντας την εξωτερική επιφάνεια της φωνητικής χορδής που το καλύπτει και τον υποκείμενο ιστό, άθικτα.

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημά σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.