Πρακτικές συμβουλές για την αποφυγή της γύρης

γύρη2Φυσικά,  δεν υπάρχει τρόπος για να προφυλαχθείτε απόλυτα από τη γύρη που μεταφέρεται με τον αέρα, αλλά αυτές είναι μερικές προτάσεις για να μειώσετε την έκθεσή σας:

 1. Προσπαθήστε να μην είστε σε εξωτερικούς χώρους κατά τις περιόδους  που η γύρη στην ατμόσφαιρα είναι αυξημένη. Αυτό συμβαίνει κυρίως κατά τη διάρκεια της Άνοιξης και τις πρωινές ώρες της ημέρας (μεταξύ 05:00 και 10:00 πμ.).
 2. Όταν μένετε στο σπίτι καλό είναι να έχετε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά για να μην μπαίνει η γύρη.
 3. Κατά τις εξόδους σας με το αυτοκίνητο να κλείνετε τα παράθυρα και να χρησιμοποιείτε τον κλιματισμό στην λειτουργία της ανακύκλωσης του αέρα της καμπίνας.
 4. Μετά την έξοδό σας να κάνετε μπάνιο για να απομακρύνετε τη γύρη από τα μαλλιά και το σώμα σας και αλλάξτε τα ρούχα που φορούσατε.
 5. Αποφύγετε όσο μπορείτε τις κηπουρικές και τις αγροτικές εργασίες.
 6. Όταν κάνετε τέτοιες εργασίες, φορέστε μάσκες που περιορίζουν την εισπνοή της γύρης.

Πρακτικές συμβουλές για την μείωση της οικιακής σκόνης

dust-in-your-house-1Είναι πρακτικά αδύνατον να «ξεφορτωθείτε» την οικιακή σκόνη που υπάρχει παντού στα στρώματα, στους καναπέδες, στα παπλώματα, στα μαξιλάρια, στα χαλιά, στις βιβλιοθήκες και στα παιδικά παιχνίδια (αρκουδάκια, μάλλινα κουκλάκια κ.τ.λ.). Παρόλα αυτά, οι ακόλουθες προτάσεις μπορεί να βοηθήσουν:

 1. Αποφύγετε επιφάνειες με πολλά στοιβαγμένα αντικείμενα σε γραφεία, βιβλιοθήκες, κομοδίνα και ντουλάπες που είναι δύσκολο να ξεσκονιστούν.
 2. Αν γίνεται, μην χρησιμοποιείται χαλιά στα πατώματα ή αλλιώς χρησιμοποιείστε μικρά χαλιά που μπορείτε να τα καθαρίσετε (τινάξετε) εύκολα και συχνά.
 3. Αν χρησιμοποιείτε μεγάλα χαλιά, καθαρίστε τα με την ηλεκτρική σκούπα δύο φορές την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας ειδικά φίλτρα καθαρισμού (HEPA- High Efficiency Particulate Air).
 4. Μην χρησιμοποιείτε μαξιλάρια με πούπουλα, μάλλινες κουβέρτες και μάλλινα ρούχα, αλλά αντικαταστήστε τα με βαμβακερά ή συνθετικά υλικά.
 5. Χρησιμοποιήστε στα μαξιλάρια και στα στρώματα ειδικά-μη διαπερατά από τα ακάρεα της οικιακής σκόνης καλύμματα.
 6. Πλύνετε τα σεντόνια, τις κουβέρτες, τα παπλώματα, τις μαξιλαροθήκες κ.τ.λ. στους 60°C ή τοποθετήστε τα στο στεγνωτήριο για 15’ στην υψηλότερη ένδειξη.
 7. Αν δεν γίνετε να πλύνετε τα παιδικά παιχνίδια στους 60°C, για να μην τα καταστρέψετε, τοποθετήστε τα μέσα σε μια αεροστεγώς κλεισμένη σακούλα στο ψυγείο για 24 ώρες.  Αυτό θα βοηθήσει να εξαλείψετε τα ακάρεα της οικιακής σκόνης!
 8. Αλλάζετε κάθε μήνα φίλτρα στα συστήματα κλιματισμού.
 9. Απομακρύνετε τα φυτά και τις γλάστρες μέσα από το σπίτι.
 10. Προσπαθήστε να κρατήσετε εκτός του σπιτιού τα κατοικίδια ζώα και αν αυτό είναι αδύνατο προσπαθήστε να τα κρατήσετε τουλάχιστον μακριά από τα υπνοδωμάτια.

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημά σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.