Τί είναι η διαφραγματοπλαστική;repairing nose

H θεραπεία του σκολιωτικού, στραβού ρινικού διαφράγματος που δημιουργεί επιπλοκές είναι κατεξοχήν χειρουργική. και γίνεται με μια επέμβαση που ονομάζεται διαφραγματοπλαστική, κατά την οποία αφαιρούνται ή κόβονται τμήματα του διαφράγματος με σκοπό την επαναφορά του σε ίσιο σχήμα και στη μέση μεταξύ των ρουθουνιών. Η διαφραγματοπλαστική απαιτεί εξειδικευμένη παρέμβαση με σωστή χειρουργική τεχνική στο τμήμα του διαφράγματος που είναι στραβό, αφού πρώτα έχει εντοπιστεί και χαρακτηριστεί σωστά το πρόβλημα.

Πρόκειται για επέμβαση που:

  • γίνεται με γενική αναισθησία ώστε να είναι ανεκτή από τον ασθενή και να επιτρέπει στον χειρουργό να είναι όσο επεμβατικός χρειάζεται χωρίς να ενοχλείται ο ασθενής.
  • δεν αλλάζει το εξωτερικό σχήμα της μύτης,
  • δεν απαιτεί παραπάνω από μια ήμερα νοσηλεία
  • δεν απαιτούνται ειδικά παυσίπονα.
  • δεν υπάρχουν ουλές εξωτερικά, η επέμβαση γίνεται με εσωτερική τομή στη μύτη
  • δεν υπάρχει οίδημα στα βλέφαρα μετά την επέμβαση όπως στη ρινοπλαστική
  • μετά το χειρουργείο ο ασθενής μπορεί να φέρει επιπωματισμό, ειδικές δηλαδή γάζες που αφαιρούνται την επόμενη ημέρα ή είναι απορροφήσιμες και δεν χρειάζεται αφαίρεσή τους

Παρόλα τα ενθαρρυντικά πρώτα δείγματα, τελικά η θεραπεία με χρήση laser έχει αποδειχτεί πως μπορεί να βοηθήσει παροδικά μόνο ελάχιστες περιπτώσεις σκολίωσης του διαφράγματος και τείνει να εγκαταλειφθεί.

Όταν η σκολίωση συνυπάρχει με άλλες παθήσεις όπως ρινικοί πολύποδες, αλλεργική ρινίτιδα και ο βαθμός της είναι μικρός επιτρέποντας και άλλες ήπιες παρεμβάσεις, τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με αποσυμφορητικά σπρέι, αντισταμινικά, κορτικοστεροειδή ρινικά σπρέι κ.α.

Σε περίπτωση παρουσίας και άλλης παθολογίας όπως η αλλεργική ρινίτιδα, η διαφραγματοπλαστική μόνη της δεν μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Ισχύει όμως και  το αντίθετο, σε μεγάλη σκολίωση του διαφράγματος και παρόλη την επιτυχημένη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας, η αναπνοή θα συνεχίσει να μην είναι καλή από την πλευρά που υπάρχει το πρόβλημα με το διάφραγμα.

Σε περιπτώσεις που υπάρχει λειτουργικό ή αισθητικό πρόβλημα με τον εξωτερικό σκελετό της μύτης, η διαφραγματοπλαστική συνδυάζεται με ρινοπλαστική.

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημά σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.