Αμυγδαλές
tonsils in childΤί είναι οι αμυγδαλές;

Οι αμυγδαλές βρίσκονται στο εσωτερικό του στόματός μας, μία σε κάθε πλευρά, ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται η σταφυλή. Το μέγεθός τους ποικίλλει και κάποιες φορές παρουσιάζουν μια επιφάνεια με μικρές “σπηλιές”, τις λεγόμενες κρύπτες, που μπορεί να κατακρατούνται υπολείμματα τροφών. Αποτελούνται από λεμφικό ιστό, όπως οι λεμφαδένες και τα κρεατάκια, και συμμετέχουν ενεργά στην άμυνα του οργανισμού φιλτράρωντας μικρόβια, ιούς και αλλεργιογόνα, αλλά και παράγοντας αντισώματα κατά των μικροοργανισμών κατά την παιδική ηλικία. Έτσι αποτελούν το πρώτο εμπόδιο, την πρώτη γραμμή άμυνας του στόματος μαζί με το σάλιο εμποδίζουν της εξάπλωσης λοιμώξεων στο λάρυγγα και το κατώτερο αναπνευστικό, τραχεία και πνεύμονες. Ωστόσο, δεν αποτελούν το μοναδικό αμυντικό μηχανισμό του σώματος.

Πότε τις αφαιρούμε;

Ασφαλώς και δεν θέλουμε να αφαιρέσουμε κάτι το οποίο είναι χρήσιμο για την άμυνα του οργανισμού, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για το πότε θα πρέπει να αφαιρούνται οι αμυγδαλές και εφόσον αυτές τηρούνται, η ηλικία του ασθενούς δεν παίζει ρόλο στην απόφαση μας. Η αλήθεια είναι ωστόσο, και παρότι τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των επεμβάσεων αυτών, επικρατεί ακόμα μια σύγχυση μεταξύ γονέων και γιατρών για το ποιες είναι αυτές οι ενδείξεις για την αφαίρεση των αμυγδαλών. Σύμφωνα λοιπόν με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι ενδείξεις για αμυγδαλεκτομή είναι:

– Το Σύνδρομο της Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας (άπνοιες στην διάρκεια του ύπνου) αποτελεί απόλυτη ένδειξη πραγματοποίησης της επέμβασης της αμυγδαλεκτομής (και τις περισσότερες φορές συνδυάζεται και με την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων-αφαιρούνται και τα κρεατάκια).

tonsillitisΥποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες. Είναι σωστό σε εκείνους τους ασθενείς που παρουσιάζουν περισσότερα των 5 περιστατικών αμυγδαλίτιδας ανά έτος, ή -περισσότερα από 7 στην τελευταία 2ετία, να προτείνεται αμυγδαλεκτομή. Βεβαίως, δεν πρέπει να υπολογίζεται μόνο η τακτικότητα των επεισοδίων αλλά και η βαρύτητα τους, καθώς πολλές φορές οι ασθενείς απέχουν από το σχολείο πολλές ημέρες κάθε φορά, λόγω της αυξημένης νοσηρότητας που συνήθως προκαλεί μια οξεία πυώδης αμυγδαλίτιδα.

“Αν αφαιρέσω τις αμυγδαλές θα αρρωσταίνω πιο συχνά;

Στην διεθνή βιβλιογραφία δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι τα παιδιά τα οποία έχουν υποβληθεί σε αμυγδαλεκτομή, υστερούν από πλευράς ικανότητας άμυνας του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Επιπρόσθετα έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική αντιμετώπιση των απνοιών, οι οποίες μετά την επέμβαση αφαίρεσης των αμυγδαλών και των αδενοειδών, θεραπεύονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%.

Πληροφορίες για τις ενδείξεις της αμυγδαλεκτομής μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπό μας στην ενότητα αρθρογραφία.

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημά σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.