Γιατί γίνεται η ενδοσκόπηση;

Garcia-Laryngoskop“Με είδε με το φακό, έχω διάφραγμα”, “να κάνουμε ακτινογραφία για τα κρεατάκια”, “Έχω ιγμόριο, το έδειξε η ακτινογραφία”, “Με είδε με ένα καθρεφτάκι, έχω κάλους στις φωνητικές χορδές”.

Όλες αυτές οι φράσεις των ασθενών θα πρέπει να μείνουν στο παρελθόν. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει πλέον αντικαταστήσει πλήρως παλαιότερες μεθόδους εξέτασης του ασθενή όπως το καθρεφτάκι, το ωτοσκόπιο χειρός, δίνοντας την δυνατότητα στο γιατρό να ελαχιστοποιήσει τα διαγνωστικά σφάλματα και να μεγιστοποιήσει την καλύτερη διαγνωστική και θεραπευτική αντιμετώπιση παθήσεων του αυτιού , της μύτης και του λάρυγγα.

I. ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΑΥΤΙΟΥ

  • Πώς γίνεται η ενδοσκόπηση του αυτιού:

Είναι μια γρήγορη, ανώδυνη και ενδελεχής εξέταση με χρήση ενδοσκοπίου που έρχεται να συμπληρώσει τον έλεγχο με το μικροσκόπιο του αυτιού. Η εξέταση γίνεται με τον ασθενή σε καθιστή θέση και χωρίς την ανάγκη αναισθησίας καθώς η εξέταση είναι ανώδυνη. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος χρησιμοποιεί ένα λεπτό άκαμπτο ενδοσκόπιο, για τον έλεγχο σε μόλις μερικά δευτερόλεπτα ,και την καταγραφή στον υπολογιστή τυχόν παθήσεων του αυτιού.

  • Ενδοσκοπικά μπορεί να γίνει έλεγχος για:

Ενδοσκοπική εικόνα τυμπάνου με σωληνίσκο αερισμού

– φλεγμονές- ωτίτιδες (οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα, εξωτερική ωτίτιδα)

– υγρό στο αυτί (εκκριτική ωτίτιδα)

– διάτρηση τυμπανικού υμένα (τρύπα στο τύμπανο)

– παρουσία όγκων έξω ή μέσου ωτός (π.χ. χολοστεάτωμα, πολύποδες κ.α.)

– έλεγχος σωληνίσκων αερισμού

II. ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΜΥΤΗΣ

B

Ενδοσκόπηση μύτης με άκαμπτο ενδοσκόπιο

Με τον φακό (μετωπιαίο κάτοπτρο) έχουμε μια καλή εικόνα του εσωτερικού 1/3 της μύτης, τί γίνεται όμως με τα υπόλοιπα 2/3? Στην περίπτωση αυτή, όπως και στον έλεγχο του αν ο ασθενής έχει κρεατάκια που είναι τοποθετημένα στο ρινοφάρυγγα, πιο απλά στο πιο πίσω μέρος της μύτης, ή σε πιθανή ιγμορίτιδα ή ακόμα σε έλεγχο για κάποιους μικρούς πολύποδες, είναι αδύνατη η εκτίμηση με το φακό και δεν συνιστάται πλέον ο έλεγχος με ακτινογραφίες . Απαιτείται η χρήση εύκαμπτου ή άκαμπτου ενδοσκοπίου που θα χρησιμοποιήσει ο ΩΡΛ για να πάει αρκετά πίσω και να δει με λεπτομέρεια όλη τη μύτη, αν υπάρχουν κρεατάκια, πύο στη μύτη, ρινικοί πολύποδες ή σκολίωση στο πίσω μέρος του διαφράγματος.

  • Έτσι λοιπόν μπορεί να γίνει ενδοσκοπικά έλεγχος για:
nasendoscopy view 1

Ενδοσκοπική εικόνα μύτης

– ρινικούς πολύποδες
– ιγμορίτιδα (παραρρινοκολπίτιδα)
– κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις)
– διάφραγμα
– όγκοι ρινός
– δυσλειτουργία ευσταχιανής σάλπιγγας
– αλλεργική ρινίτιδα
– υπερτροφία κογχών

 

Ενδοσκόπηση μύτης-φάρυγγα-λάρυγγα με εύκαμπτο ενδοσκόπιο

  • Πως γίνεται η ενδοσκόπηση της μύτης:

Πολλοί ασθενείς έχουν την εντύπωση πως πρόκειται για μια δύσκολη εξέταση ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία. Ο ασθενής είναι καθιστός και ο Ωτορινολαρυγγολόγος βλέπει στην οθόνη που βρίσκεται πίσω ή δίπλα στον ασθενή, την εικόνα από το ενδοσκόπιο που εισαγάγει στην μύτη του ασθενή. Ο γιατρός οφείλει να αναισθητοποιήσει τη μύτη με ειδικά εμποτισμένα βαμβάκια με τοπικό αναισθητικό, όπως αυτό που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι, για να μπορεί να γίνει πιο εύκολα η εξέταση. Η ενδοσκόπηση, μας παρέχει μια μεγενθυμένη και αναλυτική εικόνα της περιοχής που εξετάζουμε, διαρκεί μερικά μόνο λεπτά, και έχοντας την δυνατότητα καταγραφής των δεδομένων στον υπολογιστή υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης με προηγούμενη εξέταση.

Για την ιγμορίτιδα, σε αντίθεση με τον επιβεβλημένο ενδοσκοπικό έλεγχο, η χρήση υπερήχων ακούγεται εντυπωσιακή, η δε χρήση απλής ακτινογραφίας πιο εύκολη, αλλά η σύγχρονη διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει και για τις δύο πως είναι εξετάσεις με υψηλά ποσοστά λάθος διάγνωσης, και περιορισμένης κατά περίπτωση χρήσης.

III. ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΛΑΡΥΓΓΑ

Η πλέον ουσιαστική συνεισφορά της σύγχρονης τεχνολογίας είναι η δυνατότητα ενδοσκοπικού ελέγχου του φάρυγγα και του λάρυγγα. Αυξάνεται θεαματικά η διαγνωστική ακρίβεια του ΩΡΛ και ο έλεγχος παθήσεων που παραμελούνταν ή υποδιαγιγνώσκονταν στο παρελθόν με τη χρήση καθρέφτη και μόνο.

  • Επομένως μπορεί να γίνει ενδοσκοπικός έλεγχος για:
Ενδοσκοπική εικόνα λάρυγγα

Ενδοσκοπική εικόνα λάρυγγα

– πολύποδες φωνητικών χορδών

– υπνική άπνοια/ ροχαλητό

– οζίδια/ κάλοι φωνητικών χορδών

– όγκοι λάρυγγα/ φάρυγγα

– λαρυγγίτιδα

– επιγλωττίτιδα

– γλωσσική αμυγδαλίτιδα

– παλινδρόμηση

– βράχνιασμα

– διαταραχές κατάποσης

  • Πως γίνεται η ενδοσκόπηση του λάρυγγα:

Με τη χρήση άκαμπτου (70 μοιρών) ή εύκαμπτου ενδοσκοπίου και τον ασθενή καθιστό, είναι δυνατός ο έλεγχος διαταραχών της φωνής και της κατάποσης.

Ενδοσκόπηση λάρυγγα με άκαμπτο ενδοσκόπιο

Ενδοσκόπηση λάρυγγα με άκαμπτο ενδοσκόπιο

Σε περίπτωση που επιλέξουμε τον έλεγχο με άκαμπτο ενδοσκόπιο τότε ο έλεγχος γίνεται από το στόμα. Δεν εισάγουμε το ενδοσκόπιο χαμηλά, κάτω στο λάρυγγα, αλλά παράλληλα με το έδαφος του στόματος ελέγχουμε υπό γωνία 70 μοιρών όλες τις εσωτερικές δομές που θέλουμε, χωρίς να ερεθίζουμε ή να πονάμε τον ασθενή. Την ώρα της εξέτασης ο Ωτορινολαρυγγολόγος τραβάει ήπια τη γλώσσα του ασθενή προς τα έξω, συγκρατώντας την με μια γάζα, χωρίς να ενοχλεί τον ασθενή. Εάν ο ασθενής έχει αυξημένα αντανακλαστικά εμετού, μπορούμε πριν την εξέταση να ψεκάσουμε το στόμα με ένα τοπικό αναισθητικό.

Ενδοσκόπηση λάρυγγα με εύκαμπτο ενδοσκόπιο

Ενδοσκόπηση λάρυγγα με εύκαμπτο ενδοσκόπιο

Σε περίπτωση που παρά το αναισθητικό ο ασθενής δεν αισθάνεται άνετα κατά την εξέταση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εύκαμπτο ενδοσκόπιο, οπότε η εξέταση γίνεται από την μύτη αφού αυτή επικοινωνεί με το φάρυγγα και τον λάρυγγα χωρίς να προκαλούμε έτσι το αντανακλαστικό του εμετού. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος οφείλει να προετοιμάζει τον ασθενή εξηγώντας του την διαδικασία αναλυτικά, και έπειτα αναισθητοποιήσει τη μύτη με ειδικά εμποτισμένα βαμβάκια με τοπικό ναισθητικό. Μετά από μερικά λεπτά αφαιρούμε τα βαμβάκια και πλέον η εξέταση μπορεί να ξεκινήσει. Συνολικά η διαδικασία είναι ανώδυνη και διαρκεί μερικά λεπτά.

Σε όλες τις περιπτώσεις χρήσης τοπικού αναισθητικού, μπορείτε κατά τη διάρκεια και μετά την εξέταση να καταπίνετε και να αναπνέετε κανονικά, ωστόσο λόγω ακριβώς της τοπικής αναισθησίας μπορεί να αισθανόσαστε περίεργα ή ότι δεν μπορείτε να καταπιείτε. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να καταπιείτε κανονικά απλά ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει το απαραίτητο σήμα από την αναισθητοποιημένη περιοχή και νομίζει πως δεν καταπίνει, οπότε ηρεμήστε!. Είναι ωστόσο, απαραίτητο για 20-30’ μετά την εξέταση να αποφύγετε αυστηρά να πιείτε ή να φάτε ο,οτιδήποτε.

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημά σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.