Η εξέταση του αυτιού με το ωτοσκόπιο χειρός είναι αρκετή;

examining-the-ear

Αρκετές φορές είναι για έναν γρήγορο πρώτο έλεγχο, αλλά ο εξειδικευμένος έλεγχος σε παιδιά και ενήλικες με το μικροσκόπιο που μεγεθύνει το αυτί και επιτρέπει παράλληλα διάφορες άλλες πράξεις (καθαρισμός αυτιού, λήψη βιοψιών, τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού) είναι μια εξειδικευμένη υπηρεσία που μόνο ο Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να προσφέρει.

Τι ελέγχουμε;

Με την χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου ή/και ειδικού ενδοσκοπίου ωτός γίνεται έλεγχος του  έξω ακουστικού πόρου και πτερυγίου (έξω ους), της τυμπανικής μεμβράνης (τύμπανο) , και μέρους της κοιλότητας του μέσου ωτός (πίσω από το τύμπανο) και των ακουστικών οσταρίων, σε ενήλικες και παιδιά.
Με το μικροσκόπιο μπορεί να γίνει έλεγχος για:

  • φλεγμονές- ωτίτιδες (οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα, εξωτερική ωτίτιδα)
  • υγρό στο αυτί (εκκριτική ωτίτιδα)
  • διάτρηση τυμπανικού υμένα (τρύπα στο τύμπανο)
  • παρουσία όγκων έξω ή μέσου ωτός (π.χ. χολοστεάτωμα, πολύποδες κ.α.)

Πώς γίνεται η εξέταση με μικροσκόπιο;

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής είναι καθιστός ή ξαπλωμένος και δεν απαιτείται τοπική αναισθησία καθώς η εξέταση είναι ανώδυνη.BQ1

Πώς γίνεται η ενδοσκόπηση του αυτιού;

Είναι μια γρήγορη, ανώδυνη και ενδελεχής εξέταση με χρήση ενδοσκοπίου που έρχεται να συμπληρώσει τον έλεγχο με το μικροσκόπιο του αυτιού. Η εξέταση γίνεται με τον ασθενή σε καθιστή θέση και χωρίς την ανάγκη αναισθησίας καθώς η εξέταση είναι ανώδυνη. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος χρησιμοποιεί ένα λεπτό άκαμπτο ενδοσκόπιο, για τον έλεγχο σε μόλις μερικά δευτερόλεπτα ,και την καταγραφή στον υπολογιστή τυχόν παθήσεων του αυτιού.

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημά σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.