Η ιατρική είναι μία και ο γιατρός οφείλει να προσπαθεί να βελτιώνει την υγεία και την ποιότητα της ζωής των συμπολιτών του, βασιζόμενος στην σύγχρονη διεθνή εμπειρία και πρακτική, εξατομικεύοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες προς όφελος του ασθενή και μόνο.
Αποτελεί καθήκον όλων των γιατρών ανεξαρτήτως ειδικότητας, στη διαγνωστική, συμβουλευτική και θεραπευτική τους προσέγγιση να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες- οδηγίες που έχουν θεσπιστεί από ειδικές επιτροπές με τους πιο έμπειρους επιστήμονες και βασίζονται σε δημοσιευμένα επιστημονικά δεδομένα. Οι κανόνες αυτοί ονομάζονται κατευθυντήριες οδηγίες (Guidelines) και έχουν θεσπιστεί για να βοηθήσουν τον κλινικό γιατρό στην προσέγγιση και την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων.
Στην σύγχρονη εποχή της πληροφόρησης και της εύκολης πρόσβασης στη γνώση, είναι απευκταίο, ο κάθε γιατρός να ακολουθεί την δική του πρακτική αποκομμένος από την επιστημονική κοινότητα, ούτε διανοείται η αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων, όπως π.χ το υγρό στο αυτί, να είναι αποτέλεσμα ξεπερασμένων πρακτικών, προσωπικών πεποιθήσεων, συνήθειας, σκοπός κέρδους ή προσπάθειας να γίνουμε αρεστοί στον ασθενή ώστε να μην τον “χάσουμε από πελάτη”. Ούτε φυσικά είναι δυνατόν οι ασθενείς να λαμβάνουν αντικρουόμενες πληροφορίες ανάλογα με το εάν ο γιατρός είναι νοσοκομειακός ή ιδιώτης ή ανάλογα με την ειδικότητά του, σε θέματα που υπάρχουν συγκεκριμένες, επιστημονικά τεκμηριωμένες οδηγίες από τουςαντίστοιχους οργανισμούς.
Μπορεί κάποιες φορές η κατευθυντήριες οδηγίες να είναι διαφορετικές ανάλογα με τον οργανισμό που τις θέσπισε, π.χ εάν είναι η αμερικάνικη ή η ευρωπαϊκή εταιρεία ωτορινολαρυγγολογίας, αλλά και τότε ακόμα ο γιατρός οφείλει να επιλέξει μια από αυτές με κριτήριο πάντοτε την πιο ρεαλιστική προσέγγιση στη χώρα που ασκεί το επάγγελμά του ή ανάλογα με την εκπαίδευση που έχει λάβει και την προσωπική του εμπειρία.
Στα πλαίσια αυτά και με αυτή την φιλοσοφία, θα βρείτε τις κατευθυντήριες οδηγίες βάσει των οποίων προτείνετε συγκεκριμένη προσέγγιση σε αρκετά ευαίσθητα θέματα όπως:
- Αντιμετώπιση ιγμορίτιδας και ρινικών πολυπόδων
- Αντιμετώπιση υγρού στο αυτί- εκκριτικής ωτίτιδας
- Αντιμετώπιση συνδρόμου αποφρακτικής υπνικής άπνοιας
- Ενδείξεις αμυγδαλεκτομής και αδενοτομής
- Αντιμετώπιση Αλλεργικής Ρινίτιδας
- Αντιμετώπιση εμβοών
Σκοπός της ενημέρωσης αυτής δεν αποτελεί η μετάδοση στον ασθενή εξειδικευμένης, πολλές φορές δυσνόητης πληροφόρησης για θέματα
που τον προβληματίζουν, ούτε η μετάθεση στον ασθενή της ευθύνης για την θεραπευτική προσέγγιση που θα ακολουθηθεί, αλλά η δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τον γιατρό του, συναπόφασης για θέματα που αφορούν την υγεία του και αισθήματος ασφάλειας και βεβαιότητας πως είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε να βρούμε την καλύτερη λύση στο πρόβλημά του βασιζόμενοι μόνο σε αυστηρά, διεθνή, σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
Επιπλέον, σκοπός μας είναι η μετάδοση των κατευθυντήριων αυτών οδηγιών σε όσους συναδέλφους της ίδιας ή άλλης ειδικότητας επιθυμούν να γνωρίσουν την κλινική μας πρακτική.
«Guidelines help clinicians translate best evidence into best practice. A well-crafted guideline promotes quality by reducing health-care variations, improving diagnostic accuracy, promoting effective therapy, and discouraging ineffective—or potentially harmful—interventions».
Otolaryngology–Head and Neck Surgery (2009) 140, S1-S43 GUIDELINES Clinical practice guideline development manual: A quality-driven approach for translating evidence into action Richard M. Rosenfeld, MD, MPH, and Richard N. Shiffman, MD, MCIS, New York, NY; and New Haven, CT