Οι ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό είναι πολύ σημαντικές για την ταχεία και ομαλή μετεγχειρητική πορεία. Με τις πλύσεις απομακρύνονται μικρόβια, σκόνες, κρούστες και ακαθαρσίες από τη μύτη οπότε και απελευθερώνεται το κροσσωτό επιθήλιο του ρινικού βλεννογόνου (φυσικός μηχανισμός άμυνας) και μπορούν να δράσουν τα σπρέυ και οι κρέμες σε μια καθαρή μύτη και επομένως να απορροφηθούν καλύτερα.

  • Γίνονται με σύριγγα 20ml και φυσιολογικό ορό που αγοράζετε από το φαρμακείο σε συσκευασία 1 λίτρου.
  • Για να γίνουν σωστά οι πλύσεις γεμίζετε τη σύριγγα με τον ορό και αφού απομακρύνετε την βελόνα, εισάγετε το ρύγχος της στην μύτη με το ρύγχος να κατευθύνεται προς το πλάγιο τοίχωμα της μύτης, σκύβετε στο νιπτήρα και αδειάζετε τη σύριγγα. Εναλλακτικά μπορείτε να στρέφεται το κεφάλι προς το πλάι 30 μοίρες, ώστε το ρουθούνι που γίνεται η πλύση να βρίσκεται προς τα πάνω.Nasaline
  • Επιτυχημένη είναι η πλύση εάν νιώθετε τον ορό να κατεβαίνει στο στόμα μας ή να πηγαίνει στο άλλο ρουθούνι, αλλά στην αρχή λόγω της πιθανής έντονης ρινικής συμφόρησης, δεν θα συμβαίνει αυτό.
  • Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα σπρέυ από το φαρμακείο με φυσιολογικό ορό ή όπως διαφημίζονται «θαλασσινό νερό».
  • Υπάρχουν και ειδικές σύριγγες για ρινικές πλύσεις με μαλακό βύσμα σιλικόνης στο ρύγχος της σύριγγας, που είναι ειδικά σχεδιασμένες για σωστές πλύσεις, όπως η Nasaline. Είναι κατάλληλες για ενήλικες και για παιδιά.
  • Η πλύση της μύτης σε παιδιά με αμπούλες φυσιολογικού ορού δεν είναι ιδανικές για ρινικές πλύσεις, καθώς δεν ασκείται η απαιτούμενη πίεση για να φτάσει ο ορός στο πίσω μέρος της μύτης.
  • Παρόμοια συσκευές αναρρόφησης των εκκρίσεων σε παιδιά, αναρροφούν μεν τις πιο εξωτερικές εκκρίσεις της ρινικής θαλάμης αλλά δεν καθαρίζουν επαρκώς τις εκκρίσεις στο πίσω, και πιο σημαντικό, μέρος της μύτης.

Η υγιεινή της μύτης αποτελεί μια συνήθεια που έχει αποδεδειγμένα ευεργετικά αποτελέσματα στην καλή υγιεινή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Είναι εύκολη, γρήγορη, ανώδυνη διαδικασία και αξίζει να γίνει μια καθημερινή συνήθεια ειδικά σε άτομα που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα, χρόνια ρινοκολπίτιδα, διαταραχές όσφρησης, ρινικούς πολύποδες και ασφαλώς στα παιδιά όπου δεν έχουν αναπτύξει ακόμα λόγω ηλικίας, τη δεξιότητα του καθαρισμού της μύτης. Μπορεί να βιώνεται ως δυσάρεστη εμπειρία, ειδικά από ασθενείς με αυξημένα αντανακλαστικά, ή από μόνη της να μην υπόσχεται θεαματικά αποτελέσματα σε κάποιες παθήσεις,  αλλά τα πλεονεκτήματά της είναι αδιαμφισβήτητα σε συνδυασμό με άλλες τοπικές θεραπείες.

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημά σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.