Υγιεινή της φωνής
Τι είναι η υγιεινή της φωνής
Η φωνή και οι μηχανισμοί που παράγουν τη φώνηση, μας συνοδεύουν μια ολόκληρη ζωή. Αλλά οι μηχανισμοί της φώνησης δεν αντέχουν την υπερβολική χρήση και την κόπωση. Υπάρχουν κάποιες καλές συνήθειες που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε την φωνή σας. Η υγιεινή της φωνής είναι μια θετική αλλαγή και οι παρακάτω προτάσεις όχι μόνο θα σας κάνουν να νιώθετε αλλά και να ακούγεστε καλύτερα:
Οι παρακάτω οδηγίες έχουν σκοπό να σας βοηθήσουν σε αυτό καθώς και να προλάβετε και ξεπεράσετε πιο γρήγορα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε σχετικά με τη φωνή σας.
- Μην καπνίζετε. Καπνίζοντας δεν προκαλείτε βλάβες μόνο στη φωνή και ολόκληρο το αναπνευστικό σύστημα, αλλά και σε ολόκληρο τον οργανισμό. Η θερμότητα και τα εισπνεόμενα χημικά προκαλούν φλεγμονή, οίδημα, μη αντιστρεπτές πολλές φορές βλάβες, καρκίνο και θάνατο. Δεν αρκεί ο περιορισμός του καπνίσματος αλλά χρειάζεται η πλήρης διακοπή του και πλέον υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα που μπορούν να σας βοηθήσουν.
- Πίνετε αρκετό νερό. Ολόκληρος ο μηχανισμός της φώνησης (στόμα, λαιμός, φωνητικές χορδές και πνεύμονες) χρειάζεται ύγρανση για να λειτουργήσει σωστά. Όταν μιλάτε για αρκετή ώρα (στο τηλέφωνο, συναντήσεις, συνομιλίες) ή τραγουδάτε, να έχετε πάντα δίπλα σας ένα ποτήρι νερό και να πίνετε μικρές γουλιές από αυτό τακτικά. Μια ικανοποιητική ποσότητα νερού είναι τουλάχιστον 8 ποτήρια ημερησίως.
- Μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ , καφέ και τσαγιού καθώς και τα τρία προάγουν την ξηρότητα και επομένως την μη σωστή λειτουργία των φωνητικών χορδών.
- Αποφεύγετε καραμέλες που μπορεί να προσφέρουν μια προσωρινή ανακούφιση σε κάποια ενοχλήματα στο λαιμό αλλά στην ουσία ξηραίνουν περισσότερο την περιοχή και αναπαραγάγουν το πρόβλημα. Αντίθετα η τσίχλα βοηθάει σημαντικά στην τοπική ενυδάτωση της περιοχής, καθώς ερεθίζονται οι σιελλογόνοι αδένες και παράγουν περισσότερο σάλιο. προσφέροντας μια φυσική προστασία.
- Περιορίσετε τον τακτικό και από συνήθεια καθαρισμό του λαιμού. Όλοι μας χρειάζεται να καθαρίζουμε τον λαιμό μας περιστασιακά, αλλά όταν το κάνουμε αυτό είναι σαν να αναγκάζουμε τις φωνητικές χορδές να χτυπάει η μία βίαια την άλλη. Αυτό μπορεί να τους προκαλέσει βλάβες προκαλώντας φλεγμονή και τοπικό ερεθισμό. Είναι συχνό πολλοί άνθρωποι να αποκτούν την συνήθεια να καθαρίζουν τον λαιμό τους χωρίς να το καταλαβαίνουν οι ίδιοι. Οπότε πρώτα πρέπει να το αντιληφθείτε και έπειτα να αρχίσετε να το περιορίζετε. Όταν νιώθετε την ανάγκη να καθαρίσετε τον λαιμό σας, προσπαθήσετε πρώτα να πιείτε λίγο νερό. Εάν αυτό δεν λειτουργεί τότε προσπαθήσετε να καθαρίσετε το λαιμό σας σιωπηλά κλείνοντας το στόμα και προσπαθώντας να πείτε «χ» (όπως «χιόνι»), και έπειτα καταπιείτε. Αυτό θα πρέπει να είναι σιωπηλό καθώς επιτρέπει να περάσει απλά αέρας ανάμεσα στις φωνητικές χορδές.
- Περιορίσετε και ελέγξετε την ένταση της φωνής σας. Μην μιλάτε πιο δυνατά από ότι απαιτούν οι συνθήκες και το περιβάλλον. Μην ανταγωνίζεστε σε ένταση τους άλλους ούτε να προσπαθείτε να επιβληθείτε φωνητικά. Αποφεύγετε τις φωνές, και τις κραυγές. Χρησιμοποιείτε μη λεκτικές μεθόδους προσέλκυσης της προσοχής. Χρησιμοποιείτε μικρόφωνο σε μεγάλες οι θορυβώδεις αίθουσες. Προσέχετε πως χρησιμοποιείτε τη φωνή σας σε μέρη που ακούγεται δυνατή μουσική ή η ένταση της τηλεόρασης είναι μεγάλη, όταν μιλάτε σε κάποιον σε διαφορετικό υψόμετρο (πχ στη σκάλα ή σε άλλο όροφο), όταν φωνάζετε τον σκύλο σας κ.α. Ισορροπήστε τα διαστήματα έντονης χρήσης της φωνής με διαστήματα ξεκούρασης της φωνής. Εάν έχετε μια ομιλία ή θα χρησιμοποιήσετε αρκετά την φωνή σας το βράδυ προσπαθήσετε να περιορίσετε τη χρήση της φωνής πριν και μετά. Εάν χρειάζεται να μιλάτε στη δουλειά σας προσπαθήσετε να μειώσετε την χρήση της φωνής εκτός δουλειάς.
- Φροντίσετε να υπάρχει αρκετή υγρασία στον περιβάλλοντα χώρο σας. Βεβαιωθείτε πως υπάρχει αρκετή υγρασία στο περιβάλλον και στο σπίτι χρησιμοποιήσετε υγραντήρα ειδικά στο υπνοδωμάτιο. Τη νύχτα όταν κοιμάστε, μπορεί να αναπνέετε από το στόμα περισσότερο από ότι την ημέρα και να καταπίνετε λιγότερο. Και τα δύο αυξάνουν την ξηρότητα του βλεννογόνου και επιβαρύνουν την φωνή σας.
- Φροντίσετε να έχετε όσο το δυνατόν καλύτερη αναπνοή από τη μύτη. Μία κακή ρινική αναπνοή, λόγω πχ κοινού κρυολογήματος, δεν επιτρέπει να μοιράζεται το στόμα με τη μύτη το φορτίο της αναπνοής, και προκαλεί επιβάρυνση αποκλειστικά του στόματος ξηραίνοντας έτσι περισσότερο τις φωνητικές χορδές, ιδίως το βράδυ. Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά από ένα έντονο “μπούκωμα”, το πρωί που ξυπνάμε ο λαιμός μας είναι, ξηρός, η φωνή μας βραχνή, και χρειάζεται πιο πολύ ώρα για να επανέλθει η φυσιολογική της χροιά. Στις περιπτώσεις αυτές είναι απαραίτητη η εξασφάλιση φυσιολογικής αναπνοής από τη μύτη με χρήση τοπικών σπρέυ ή άλλης θεραπείας έπειτα από εξέταση από τον γιατρό σας.
- Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αντισταμινικά, φάρμακα για αλλεργίες, αντιυπερτασικά και άλλα φάρμακα, έχουν την τάση να στεγνώνουν τους ιστούς του σώματος μας από υγρά και συνεπώς και τις φωνητικές χορδές. Εάν φυσικά σας τα έχει συστήσει ο γιατρός σας τότε προσπαθήσετε ν αντιρροπίσετε την απώλεια υγρών με την αύξηση των προσλαμβανόμενων υγρών, δηλαδή πίνετε περισσότερο νερό!
- Αντιμετωπίσετε την λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση. Ακόμα και όταν δεν έχετε κλασσικά συμπτώματα παλινδρόμησης, αλλά ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να πάσχετε από μια μορφή παλινδρόμησης την λαρυγγοφαρυγγική. Έτσι εάν έχετε καούρες, κακή γεύση στο στόμα ιδίως το πρωί, πρωινό βράχνιασμα, μεγαλύτερο διάστημα από το συνηθισμένο να ζεσταίνεται την φωνή σας, αίσθημα καψίματος στο λαιμό ή αίσθημα ξένου σώματος ή βλέννας στο λαιμό, θα πρέπει να επισκεφτείτε ωτορινολαρυγγολόγο ώστε να γίνει ενδοσκοπικός έλεγχος και να ξεκινήσετε θεραπεία για την παλινδρόμηση.
- Αποδεχτείτε την πάθηση σας. Εάν έχετε π.χ λαρυγγίτιδα που προκαλεί οίδημα στις φωνητικές χορδές, τότε απαιτείται ξεκούραση και σωστή χρήση της φωνής. Μην προσπαθείτε να μιλήσετε πιο δυνατά ούτε να ψιθυρίζετε καθώς οι φωνητικές χορδές είναι ακόμα πιο ευαίσθητες και μπορεί να αυξηθεί η βλάβη τους. Χρησιμοποιείτε ήπιας έντασης φωνή με κανονικό ρυθμό ομιλίας ή διαφορετικά αφωνίας έως ότου υποχωρήσει το οίδημα.
Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημά σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.