Ο βραχύς χαλινός της γλώσσας- μερική αγκυλογλωσσία
Κατά την γέννηση μας, η γλώσσα φυσιολογικά μπορεί να κινηθεί και πέραν των ούλων της κάτω γνάθου, να ανυψωθεί και να κοιλανθεί ώστε να συμμετάσχει ενεργά ως βασικό εργαλείο για την απόσπαση γάλακτος κατά τον θηλασμό. Ωστόσο, ο χαλινός της γλώσσας κάποιες φορές είναι βραχύς, δεν έχει την απαραίτητη ελαστικότητα ή καταφύεται πολύ βαθειά κάτω από την γλώσσα στο έδαφος του στόματος ή κοντά ή ακόμα και μέσα στα ούλα, με αποτέλεσμα η γλώσσα να μην μπορεί να λάβει τον φυσιολογικό λειτουργικό της ρόλο και κινητικότητα. Η κατάσταση αυτή περιγράφεται ως μερική αγκυλογλωσσία (partial ankyloglossia, tongue tie) ή πιο συχνά ως βραχύς χαλινός και μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα και την ποιότητα του θηλασμού, να οδηγεί δηλαδή σε βρεφική ηλικία σε μη επαρκή ή επώδυνο για την μητέρα θηλασμό, και σε μεταγενέστερα αναπτυξιακά στάδια σε κακή ανάπτυξη του λόγου. Το πρόβλημα της αγκυλογλωσσίας παρατηρείται πλέον λόγω αυξημένης επιθυμίας για μητρικό θηλασμό στις νέες μητέρες, αυξημένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τις συμβούλους θηλασμού σχετικά με τα προβλήματα θηλασμού, και λόγω άλλων παραγόντων σε ποσοστό 3.2% έως 4.8% των γεννήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο 12.8% των νεογνών με προβλήματα θηλασμού. Είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση αλλά και ο σαφής διαχωρισμός από περιπτώσεις που η ποιότητα του θηλασμού επηρεάζεται από άλλες παραμέτρους και όχι από τον χαλινό. Για το λόγο αυτό η παρέμβαση από τον Ωτορινολαρυγγολόγο για τη διατομή του χαλινού της γλώσσας, πέραν της αξιολόγησης με ειδικές βαθμολογικές κλίμακες, περιορίζεται μόνο στις περιπτώσεις αυτές που υπάρχει λειτουργική ένδειξη συμμετοχής του χαλινού σε μειωμένο ποσοτικά ή ποιοτικά θηλασμό ή σε διαταραχές της ανάπτυξης του λόγου
Διατομή του χαλινού- περιγραφή της επέμβασης
Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία σε βρέφη ενώ σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά υπό γενική αναισθησία. Μπορεί να γίνει με ασφάλεια σε επίπεδο ιατρείου. Με την βοήθεια του γονέα και με την βοήθεια μιας πάνας ακινητοποιείται με ήπιες κινήσεις το παιδί. Είναι προτιμότερο πριν την επέμβαση να χρησιμοποιηθεί τοπικά αναισθητικό διάλυμα ξυλοκαίνης με ένα βαμβακοφόρο στυλεό. Με ήπιους χειρισμούς και την χρήση μιας αιμοστατικής λαβίδας η οποία εφαρμόζεται για μερικά δευτερόλεπτα, στραγγαλίζονται τα τυχόν λεπτά αγγεία του χαλινού για την αποφυγή αιμορραγίας. Αμέσως μετά ακολουθεί η διατομή του χαλινού με χρήση νυστεριού ή ψαλιδιού ή ραδιοσυχνοτήτων ή Laser. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές κινήσεις για την πλήρη διατομή του. Κάθε μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της με την διατομή με ψαλίδι να υπερτερεί αναφορικά με τον πόνο, την διάρκεια της επέμβασης και την αποφυγή σχηματισμού ουλής, ενώ η χρήση laser ή ραδιοσυχνοτήτων αυξάνει την πιθανότητα σχηματισμού ουλής αλλά είναι πιο αναίμακτη. Μετά την επέμβαση χρησιμοποιούμε τοπικά πίεση με μία γάζα, και μπορεί να χρησιμοποιήσουμε κάποιο αντισηπτικό διάλυμα. Η επέμβαση είναι καλά ανεκτή από τα βρέφη λόγω της πτωχής νεύρωσης και συνεπώς της μειωμένης ευαισθησίας της περιοχής αλλά ασφαλώς προκαλεί σχετική δυσφορία και αναστάτωση λόγω κυρίως της ακινητοποίησής του.
Πιθανές επιπλοκές
- Αιμορραγία: λόγω της πτωχής αγγείωσης της περιοχής είναι σπάνια, ωστόσο παρατηρείται η παρουσία κάποιων σταγόνων αίματος μετά την διατομή. Η αιμορραγία που δεν υποχωρεί αντιμετωπίζεται απλά με εφαρμογή πίεσης στην περιοχή με μία γάζα η σε ακόμα πιο σπάνιες περιπτώσεις με καυτηριασμό του αγγείου με χρήση διπολικής διαθερμίας ή ραδιοσυχνοτήτων. Σε περίπτωση που δείτε λίγο αίμα στο σάλιο του παιδιού χωρίς όμως ενεργό ροή αίματος δεν χρειάζεται να προβείται σε κάποια ενέργεια. Εάν η αιμορραγία στο σπίτι, εφαρμόστε πίεση με μια αποστειρωμένη γάζα, και επικοινωνήσετε μαζί μας.
- Λοίμωξη: αυτή κυμαίνεται από απλή ερυθρότητα (κοκκίνισμα) έως και τοπικό απόστημα. Αντιμετωπίζεται με τη λήψη αντιβιοτικών.
- Τραυματισμός γλώσσας, που προκαλεί αιμορραγία και αντιμετωπίζεται όπως παραπάνω.
- Τραυματισμός πόρου υπογλώσσιου αδένα, ο οποίος σε νεογνά βρίσκεται κάτω από την γλώσσας στο έδαφος του στόματος και για το λόγο αυτό η τομή θα πρέπει να γίνεται κοντά στη γλώσσα και όχι κοντά στο έδαφος του στόματος. Αντιμετωπίζεται συντηρητικά με αντιβίωση και πίεση στην περιοχή σε περίπτωση αιμορραγίας. Απόφραξη λόγω τραυματισμού αντιμετωπίζεται σε δεύτερο στάδιο ανάλογα με τα ευρήματα.
- Συνέχιση μειωμένης πρόσληψης γάλακτος ή ποιότητας θηλασμού για την μητέρα (επώδυνος θηλασμός), με άλλα λόγια κάποιες φορές παρόλη την εκτομή του χαλινού η συνέχιση της ίδιας εικόνας θηλασμού προβληματίζει και πρέπει να επαναξιολογηθεί συνολικά η μέθοδος και η τεχνική θηλασμού.
Μετεγχειρητικές οδηγίες
ο θηλασμός πρέπει να αρχίσει άμεσα, ένα παραπάνω για την αποφυγή σχηματισμού συμφύσεως μεταξύ του κομμένου χαλινού και του εδάφους του στόματος.
- Ο πόνος αντιμετωπίζεται με ήπια παυσίπονα όπως παρακεταμόλη (DEPON).
- Σε περίπτωση φλεγμονής, έντονη ερυθρότητα ή οίδημα της περιοχής, το μωράκι σας δυσανασχετεί κατά τον θηλασμό, επικοινωνήσετε μαζί μας γιατί πιθανόν να χρειάζεται η έναρξη αντιβίωσης.
- Η επανεξέταση συνιστάται 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση.
Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημά σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.