“Κρεατάκια” – Αδενοειδείς εκβλαστήσεις
Τα “κρεατάκια”, όπως λέγονται στην καθομιλουμένη οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις, βρίσκονται στο πιο πίσω μέρος της μύτης, στον ρινοφάρυγγα, και ο ρόλος τους είναι ουσιαστικός στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, την άμυνα του ανώτερου αναπνευστικού, μύτη, ιγμόρια, αυτιά αποτελώντας ηθμό για τα διάφορα μικρόβια, ιούς και αλλεργιογόνα. Πρόκειται στην ουσία για λεμφικό ιστό όπως οι αμυγδαλές και (λεμφαδένες).
Το παιδί μου έχει “κρεατάκια”, είναι φυσιολογικό;
Όλοι μας γεννιόμαστε με “κρεατάκια”. Εμφανίζονται στον 3 μήνα της ζωής μας και αναπτύσσονται διαρκώς σε όλη τη νηπιακή ηλικία, φτάνοντας σε ένα σταθερό μέγεθος μεταξύ 2 και 14 ετών. Η λειτουργία τους όπως και και των αμυγδαλών είναι αυξημένη στα πρώτα χρόνια της ζωής και μειώνεται, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού ωριμάζει.
Τα “κρεατάκια” μικραίνουν από μόνα τους;
Μετά την ηλικία των 15 ετών τα κρεατάκια αρχίζουν να συρρικνώνονται ταχύτατα και εξαφανίζονται σχεδόν σε όλα τα παιδιά. Το μεγαλύτερο μέγεθος τους φαίνεται να εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των 7, αλλά καθώς ο ρινοφάρυγγας και το κρανίο των παιδιών μεγαλώνει ραγδαία σε αυτήν την ηλικία, τα προβλήματα που δημιουργούν είναι λίγα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται συνήθως μεταξύ των 2 με 5 όταν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις αρχίζουν να εμφανίζουν υπερπλασία και υπερτροφία.
Τα “κρεατάκια” μεγαλώνουν πάλι;
Πολύ συχνά ακούμε πως κάποιος είχε μεγάλα “κρεατάκια”, τα αφαίρεσε και αυτά μεγαλώσανε πάλι. Στην πραγματικότητα όταν αφαιρεθούν οι αδενοειδείς δεν “ξαναφυτρώνουν”, ούτε μεγαλώνουν ξανά, απλά σε μια φλεγμονή, δηλαδή αδενοειδίτιδα μπορεί να μεγαλώσουν προσωρινά, λόγω της φλεγμονής.
Το παιδί μου είναι συνέχεια μπουκωμένο και έχει μύξες, έχει “κρεατάκια”;
Δεν είναι η μόνη αιτία απόφραξης της μύτης τα “κρεατάκια”. Ένα παιδί που έχει δυσχέρεια ρινικής αναπνοής, μπορεί να έχει μεγάλα “κρεατάκια”, όμως μπορεί να έχει και πολύποδες στη μύτη, στραβό διάφραγμα, αλλεργική ή κάποια άλλη μορφή ρινίτιδας καθώς και άλλες παθήσεις. Για το λόγω αυτό θα πρέπει να γίνει μια Ωτορινολαρυγγολογική εξέταση και ιδανικά μια ενδοσκόπηση για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και να το αντιμετωπίσουμε.
Πρέπει να κάνουμε ακτινογραφία για να δούμε τα “κρεατάκια”;
Σε υποψία υπερτροφίας των αδενοειδών ο πιο σωστός τρόπος για να την ελέγξουμε είναι η ενδοσκόπηση της μύτης, με ειδικά ενδοσκόπια και με χρήση αναισθητικού σπρέi που βάζουμε στην μύτη του παιδιού στο ιατρείο, ώστε να μην πονέσει. Στη σύγχρονη Ωτορινολαρυγγολογία οι ακτινογραφίες για τα “κρεατάκια” δεν συνιστώνται λόγω του αυξημένου ποσοστού λάθους τους. Ωστόσο σε περιπτώσεις που είναι δύσκολη η συνεργασία του παιδιού (κυρίως λόγω φόβου και όχι πόνου) για να γίνει η ενδοσκόπηση, μπορούμε να καταφύγουμε σε αυτή την λύση, αν και το ίδιο το ιστορικό του παιδιού και τα συμπτώματα θα μας κατευθύνουν ουσιαστικά στη διάγνωση.
Πότε αφαιρούμε τα “κρεατάκια”;
Γενικά υπάρχει δυσπιστία και φόβος από αρκετούς γονείς και γιατρούς για την αναγκαιότητα της αφαίρεσης των αδενοειδών εκβλαστήσεων, ειδικά εφόσον είναι απαραίτητα όπως είπαμε για την άμυνα του οργανισμού του παιδιού, και ένα παραπάνω αφού υποστρέφουν, μικραίνουν κατά την ενηλικίωση του παιδιού. Ακόμα δε περισσότερο όταν κλασσικές και εναλλακτικές θεραπείες υπόσχονται τον πλήρη έλεγχο προβλημάτων που σχετίζονται με αυτά. Οι Ωτορινολαρυγγολόγοι έχουν πολλές φορές αντικρουόμενες απόψεις για την ένδειξη ή όχι χειρουργείου σε ένα παιδί, κάτι που αυξάνει ακόμα περισσότερο τον προβληματισμό των γονιών. Ωστόσο, πέρα από τις προσωπικές απόψεις των γιατρών, ΩΡΛ παιδιάτρων, και των γονέων, υπάρχουν πλέον κριτήρια και συγκεκριμένες ενδείξεις που έχει θεσπίσει η διεθνής επιστημονική κοινότητα, για την ανάγκη ή όχι αφάιρεσής τους.
Επομένως τα “κρεατάκια” κάποιες φορές, λόγω των προβλημάτων που δημιουργούν πρέπει να αφαιρούνται. Αυτές οι καταστάσεις είναι αδρά οι εξής:
-Το «υγρό στο αυτί» ή αλλιώς η Εκκριτική Ωτίτιδα, που παραμένει και στα δύο αυτιά για πάνω από τρεις μήνες συνεχόμενα, μειώνει την ακοή πάνω από ένα ποσοστό ή εάν επηρεάζει την εξέλιξη της ομιλίας του παιδιού.
Τα “κρεατάκια”, όπως είπαμε στην αρχή, βρίσκονται στο πίσω μέρος της μύτης. Πολύ κοντά τους σε κάθε πλευρά συναντάμε ένα σωλήνα, την ευσταχιανή σάλπιγγα, που αερίζει το αυτί από την μύτη και επιτρέπει έτσι την εξίσωση των πιέσεων έξω και μέσα στο αυτί, σε αλλαγή υψομέτρου (πχ μια βόλτα στο βουνό ή ένα αεροπορικό ταξίδι ή στην κατάδυση). Κάποιες φορές λόγω του αυξημένου τους μεγέθους, και ιδίως σε παιδιά, πιέζουν την είσοδο της ευσταχιανής σάλπιγγας και δεν επιτρέπουν το σωστό αερισμό του εσωτερικού του αυτιού. Έτσι λόγω μικρότερων πιέσεων μέσα στο αυτί κάποιοι αδένες παράγουν υγρό και έχουμε τη λεγόμενη εκκριτική ωτίτιδα που επιβαρύνει την ακοή και δίνει ένα αίσθημα μπουκωμένου αυτιού. Επιπλέον, μπορεί να επηρεάσει την φυσιολογική εξέλιξη της ομιλίας του παιδιού, ιδιαίτερα εάν είναι και από τα δύο αυτιά.
– Ωτίτιδες. Κάποιες φορές τα κρεατάκια αντί να προστατεύουν τα αυτιά μας λειτουργούν σαν δεξαμενή μικροβίων με αποτέλεσμα την εμφάνιση φλεγμονής –αδενοειδίτιδας- και στη συνέχεια επαναλαμβανομένων επεισοδίων Oξείας Μέσης Ωτίτιδας. Τα επεισόδια αυτά αντιμετωπίζονται συνέχεια με αντιβιωτικά και επηρεάζουν την γενικότερη πιότητα της ζωής του παιδιού.
-Το Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας (Ροχαλητό και άπνοιες). Μεγάλα “κρεατάκια” σημαίνει εμπόδιο στη φυσιολογική ροή του αέρα κατά τον ύπνο, επομένως ροχαλητό και μερικές φορές πλήρης απόφραξη με άπνοιες ακόμα και όταν το παιδί δεν είναι κρυωμένο. Σε αυτές τις περιπτώσεις που έχουμε επιβεβαιωμένο Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας λόγω μεγάλων αδενοειδών που έχει ελεγχθεί με ενδοσκόπηση και μελέτη ύπνου, τα κρεατάκια πρέπει να αφαιρούνται, καθώς μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία του παιδιού.
-Χρόνια ή Υποτροπιάζουσα Οξεία Ιγμορίτιδα. Καθώς οι υπερτροφικές αδενοειδείς , βρίσκονται στο πίσω μέρος της μύτης, την αποφράσσουν σε υπερτροφία τους, παρεμποδίζοντας την ροή του αέρα και την απομάκρυνση των εκκρίσεων, τα παιδιά που εμφανίζουν χρόνια ρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα) – δηλαδή πολλαπλά επεισόδια ιγμορίτιδας- φαίνεται να ωφελούνται από την αφαίρεσή τους, όταν η φαρμακευτική αγωγή έχει αποτύχει.
Επομένως η σωστή ενημέρωση των γονιών σε συνδυασμό με την σωστή εξέταση από τον Ωτορινολαρυγγολόγο και την εφαρμογή των σωστών ενδείξεων για την αφαίρεση ή όχι των αδενοειδών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής για το παιδί μας.
Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.