Περίπου 60% του γενικού πληθυσμού θα παρουσιάσει ένα επεισόδιο αιμορραγίας από την μύτη σε κάποια φάση της ζωής του, με μεγαλύτερη συχνότητα στις ακραίες ηλικίες δηλαδή τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, ενώ μόλις 6% να χρήζει ιατρικής φροντίδας. Ως επίσταξη ορίζεται η αιμορραγία από την μύτη, δηλαδή το ρουθούνι ή τη ρινική κοιλότητα ή τον ρινοφάρυγγα. Οφείλεται στην ρήξη κάποιου αγγείου μέσα στη μύτη που μπορεί να είναι αυτόματη, χωρίς αρχικά προφανή αιτία, ή μετά από τραυματισμό. Ενώ στην ουσία σπάνια είναι απειλητική για τη ζωή η εικόνα είναι εντυπωσιακή μερικές φορές και ανησυχεί ιδιαίτερα τον ασθενή και το περιβάλλον του. Τις πιο πολλές φορές σταματάει από μόνη της διαφορετικά χρειάζεται η ιατρική παρέμβαση. Οι ρινορραγίες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, την πρόσθια αιμορραγία και την οπίσθια, ανάλογα με το σημείο που αιμορραγεί, το πρόσθιο τμήμα της μύτης ή το οπίσθιο αντίστοιχα.
Η αιμορραγία από την μύτη μπορεί να οφείλεται σε
- τραυματισμό της μύτης (από το απλό “σκάλισμα” έως κατάγματα και τραυματισμοί από χτύπημα)
- φλεγμονές (ρινίτιδα/ιγμορίτιδα)
- αλλεργική ρινίτιδα
- χρήση φαρμάκων (π.χ αντιπηκτικά)
- υπέρταση
- πολύποδες
- όγκους
- επεμβάσεις στη μύτη και τους παραρρίνιους κόλπους
,ενώ αρκετές είναι οι περιπτώσεις όπου δεν μπορούμε να βρούμε μια σαφή αιτιολογία οπότε και καλείται ιδιοπαθής.
Αρκετές φορές η αιμορραγία από την μύτη αποτελεί ένα προειδοποιητικό σύμπτωμα και μια βαλβίδα εκτόνωσης σημαντικών προβλημάτων όπως η υπέρταση ή διαταραχές στην πήξη του αίματος που οφείλονται σε άλλα αίτια, και πέραν της αντιμετώπισής της θα πρέπει να γίνει έλεγχος και αντιμετώπιση και αυτών των προβλημάτων.
Άλλες πάλι φορές, σε παιδική ηλικία οι επαναλαμβανόμενες ρινορραγίες δεν έχουν σαφή αιτιολογία, οφείλονται στην ξηρότητα του βλεννογόνου της μύτης, μειώνονται και τελικά σταματάνε με την πάροδο του χρόνου.
Θεραπεία
Η θεραπεία της επίσταξης περιλαμβάνει:
- την απλή εφαρμογή πίεσης τοπικά (πιέζουμε και από τις δύο πλευρές το κατώτερο πλάγιο τμήμα της μύτης και όχι το ανώτερο που στην ουσία είναι οστέινο
και δεν έχει αποτέλεσμα) - τη χρήση τοπικών αποσυμφορητικών σπρέυ όπως το otrivin
- χημικό ή ηλεκτρικό καυτηριασμό ή την πιο σύγχρονη χρήση ραδιοσυχνοτήτων που στην ουσία καίει και σφραγίζει το αγγείο που έσπασε
- τον επιπωματισμό της μύτης με γάζες ή ειδικούς σπόγγους ή ειδικούς αεροθαλάμους που πιέζουν το αγγείο που αιμορραγεί
- αιμοστατικές ουσίες που έχουν παράγοντες που ευνοούν την πήξη του αίματος
- τον εμβολισμό αγγείων με αποτέλεσμα να μπλοκάρουμε εσωτερικά τον αυλό του αγγείου που αιμορραγεί
- και τέλος την χειρουργική απολίνωση («δέσιμο») του αγγείου που αιμορραγεί με διάφορες τεχνικές υπό γενική αναισθησία
Είναι δεδομένο πως δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη μέθοδος που θα εγγυηθεί την αποτροπή της περαιτέρω αιμορραγίας και η θεραπεία που θα επιλεχθεί είναι εξατομικευμένη ανάλογα με την ηλικία του ασθενή, τα φάρμακα που παίρνει, την περιοχή που αιμορραγεί, τον εξοπλισμό που έχουμε.
Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημά σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.