Τι είναι η Σκολίωση του Διαφράγματος
Πρόκειται για μια παρεκτόπιση ή κύρτωση του ρινικού διαφράγματος προς τη μία πλευρά, προς το ένα ρουθούνι. Φυσιολογικά το διάφραγμα είναι χόνδρινο (μαλακό) μπροστά και οστέινο (σκληρό πίσω) και είναι το τοίχωμα στη μέση μεταξύ των ρουθουνιών, που καλύπτεται από βλεννογόνο και χωρίζει το ένα ρουθούνι από το άλλο σε δύο ίσα μέρη.
Είναι αρκετά συνηθισμένο να μην έχουμε ίσιο διάφραγμα, αλλά ιατρική παρέμβαση χρειάζεται όταν το μέγεθος του προβλήματος είναι τέτοιο που δημιουργεί απόφραξη στη μύτη ή άλλα προβλήματα π.χ ροχαλητό, ιγμορίτιδες ή αιμορραγίες από τη μύτη. Όταν αισθανόμαστε πως δεν αναπνέουμε σωστά πρέπει να γίνει έλεγχος και για σκολίωση του ρινικού διαφράγματος καθώς μπορεί αυτή να είναι η αιτία ή να υπάρχουν ή συνυπάρχουν και άλλοι λόγοι όπως αλλεργική ρινίτιδα, πολύποδες στη μύτη, «κρεατάκια» κ.α.
Πως μπορώ να καταλάβω αν έχω στραβό διάφραγμα;
Αν και αρκετές φορές ένα στραβό διάφραγμα δεν δημιουργεί προβλήματα και δεν γίνεται αντιληπτό, ωστόσο μπορεί να προκαλεί τα παρακάτω συμπτώματα:
- Απόφραξη ενός ή και των δύο ρουθουνιών
- Ρινορραγίες
- Πόνο στο πρόσωπο ή πονοκεφάλους
- Ροχαλητό
- Αντίληψη του ρινικού κύκλου.
Φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της ημέρας αναπνέουμε εναλλάξ από τα δύο ρουθούνια χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Η φυσιολογική αυτή αναπνοή ονομάζεται ρινικός κύκλος και επιτυγχάνεται μέσω των ρινικών κογχών, δομών που βρίσκονται στο πλάγιο ρινικό εσωτερικό τοίχωμα. Όταν αυτό γίνεται αντιληπτό τότε είναι πιθανό η μια πλευρά, λόγω στραβού διαφράγματος να είναι στενότερη και να αποφράσσεται ακόμα και όταν ο ρινικός κύκλος έχει ρυθμίσει να είναι ανοικτή, ή να αποφράσσεται περισσότερο από ότι θα έπρεπε.
Που οφείλεται;
- Τραυματισμός στη μύτη
- Συγγενές
Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα στραβό διάφραγμα δεν οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο λόγο αλλά έχουμε γεννηθεί με αυτό. Μπορεί να το αισθανόμαστε να γίνεται πιο ενοχλητικό όσο μεγαλώνουμε λόγω του ότι οι μαλακοί ιστοί της μύτης μαζί με το χόνδρινο τμήμα του διαφράγματος χαλαρώνουν με την πάροδο του χρόνου, δεν προσφέρουν πια την ίδια στήριξη στο σκελετό και το διάφραγμα της μύτης, και αποφράσσουν λίγο περισσότερο τη μύτη μας η οποία έχει ήδη πρόβλημα λόγω του διαφράγματος. Μπορεί επίσης να το αντιληφθούμε μόνο όταν η αναπνοή μας από τη μύτη επιβαρυνθεί περισσότερο και από ένα άλλο παράγοντα, πχ. αλλεργική ρινίτιδα.
Μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές;
Αυτές οφείλονται αποκλειστικά στην ρινική απόφραξη και τη μη φυσιολογική ροή του αέρα από τη μύτη. Περιλαμβάνουν:
- Ξηροστομία
- Ρινοκολπίτιδες/ιγμορίτιδες
- Διαταραχές στον ύπνο
- Σπάνια διαταραχές όσφρησης
Η διάγνωση είναι αποκλειστικά κλινική, τίθεται δηλαδή από την κλινική εξέταση και το ιστορικό ενώ μπορεί να επιβεβαιωθεί από την ρινομανομετρία, μια εξέταση χρήσιμη για την ποιοτική και ποσοτική εκτίμηση της ροής του αέρα κατά τη ρινική αναπνοή, αν και μη απαραίτητη στη διάγνωση του προβλήματος. Αυτό που ωστόσο είναι απαραίτητο είναι να γίνει ενδοσκοπικός έλεγχος, εξέταση δηλαδή της μύτης με μια κάμερα ώστε να εξετασθεί ολόκληρο το διάφραγμα και να αποκλειστούν άλλα αίτια ρινικής απόφραξης ή συνυπάρχοντες παράγοντες όπως οι ρινικοί πολύποδες, κρεατάκια.
Υπάρχει θεραπεία;
Η θεραπεία του σκολιωτικού, στραβού ρινικού διαφράγματος που δημιουργεί επιπλοκές είναι κατεξοχήν χειρουργική. και γίνεται με μια επέμβαση που ονομάζεται διαφραγματοπλαστική, κατά την οποία αφαιρούνται ή κόβονται τμήματα του διαφράγματος με σκοπό την επαναφορά του σε ίσιο σχήμα και στη μέση μεταξύ των ρουθουνιών.
Παρόλα τα ενθαρρυντικά πρώτα δείγματα, τελικά η θεραπεία με χρήση laser έχει αποδειχτεί πως μπορεί να βοηθήσει παροδικά μόνο ελάχιστες περιπτώσεις σκολίωσης του διαφράγματος και τείνει να εγκαταλειφθεί.
Όταν η σκολίωση συνυπάρχει με άλλες παθήσεις όπως ρινικοί πολύποδες, αλλεργική ρινίτιδα και ο βαθμός της είναι τέτοιος που επιτρέπει και άλλες ήπιες παρεμβάσεις, τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με αποσυμφορητικά σπρέι, αντισταμινικά, κορτικοστεροειδή ρινικά σπρέι.
Σε περίπτωση παρουσίας και άλλης παθολογίας όπως η αλλεργική ρινίτιδα, η διαφραγματοπλαστική μόνη της δεν μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Ισχύει όμως και το αντίθετο, σε μεγάλη σκολίωση του διαφράγματος και παρόλη την επιτυχημένη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας, η αναπνοή θα συνεχίσει να μην είναι καλή από την πλευρά που υπάρχει το πρόβλημα με το διάφραγμα.
Σε περιπτώσεις που υπάρχει λειτουργικό ή αισθητικό πρόβλημα με τον εξωτερικό σκελετό της μύτης, η διαφραγματοπλαστική συνδυάζεται με ρινοπλαστική.
Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημά σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.