Οδηγίες για σωστές ρινικές πλύσεις

Posted by:

Οι ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό είναι πολύ σημαντικές για την υγιενή της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων, καθώς και για την ταχεία και ομαλή       μετεγχειρητική πορεία μετά από επεμβάσεις στην περιοχή. Με τις πλύσεις απομακρύνονται μικρόβια, σκόνες, κρούστες και ακαθαρσίες από τη μύτη οπότε και απελευθερώνεται το κροσσωτό επιθήλιο του ρινικού βλεννογόνου (φυσικός μηχανισμός άμυνας) και μπορούν να δράσουν τα σπρέυ και οι κρέμες σε μια καθαρή μύτη και επομένως να απορροφηθούν καλύτερα.

  • Πραγματοποιούνται με σύριγγα 20ml και φυσιολογικό ορό που αγοράζετε από το φαρμακείο σε συσκευασία 1 λίτρου.
  • Η πλύση της μύτης σε παιδιά με αμπούλες φυσιολογικού ορού δεν είναι ιδανικές για ρινικές πλύσεις, καθώς δεν ασκείται η απαιτούμενη πίεση για να φτάσει ο ορός στο πίσω μέρος της μύτης. Σε παιδιά η πλύση πρέπει να γίνεται με σύριγγα 5 ml σε κάθε ρουθούνι.
  • nose irrigationΗ διαδικασία. Για να γίνουν σωστά οι πλύσεις γεμίζετε τη σύριγγα με τον ορό και αφού απομακρύνετε την βελόνα, εισάγετε το ρύγχος της στην μύτη με το ρύγχος να κατευθύνεται προς το πλάγιο τοίχωμα της μύτης, σκύβετε στο νιπτήρα και αδειάζετε τη σύριγγα. Εναλλακτικά μπορείτε να στρέφεται το κεφάλι προς το πλάι 30 μοίρες, ώστε το ρουθούνι που γίνεται η πλύση να βρίσκεται προς τα πάνω. Επιτυχημένη είναι η πλύση εάν νιώθετε τον ορό να κατεβαίνει στο στόμα μας ή να πηγαίνει στο άλλο ρουθούνι, αλλά στην αρχή λόγω της πιθανής έντονης ρινικής συμφόρησης, δεν θα συμβαίνει αυτό.
  • Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα σπρέυ από το φαρμακείο με φυσιολογικό ορό ή όπως διαφημίζονται «θαλασσινό νερό».
  • Υπάρχουν και ειδικές σύριγγες για ρινικές πλύσεις με μαλακό βύσμα σιλικόνης στο ρύγχος της σύριγγας, που είναι ειδικά σχεδιασμένες για σωστές πλύσεις, όπως η Nasaline. Είναι κατάλληλες για ενήλικες και για παιδιά. Ωστόσο, και μια απλή σύριγγα είναι αποτελεσματική.
  • Παρόμοια, συσκευές αναρρόφησης των εκκρίσεων σε παιδιά, αναρροφούν μεν τις πιο εξωτερικές εκκρίσεις της ρινικής θαλάμης αλλά δεν καθαρίζουν επαρκώς τις εκκρίσεις στο πίσω, και πιο σημαντικό, μέρος της μύτης.
  • Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ακόμα και στις συσκευές με τις οποίες μπορούν να γίνουν οι ρινικές πλύσεις, ωστόσο σημασία έχει το αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί όποια και αν επιλέξετε αρκεί να αισθάνεστε πιο εύκολη και οικεία τη χρήση αυτής που θα επιλέξετε.
  • Η επιλογή μεταξύ ισότονου ή υπέρτονου (πιο πυκνού) διαλύματος, όπως και η σύσταση του διαλύματος ή ο εμπλουτισμός του με διάφορες ουσίες, πχ ευκάλυπτο, αλόη κ.α δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Γενικά όμως, προτιμάτε τα ισότονα διαλύματα τα οποία δεν ερεθίζουν την μύτη και είναι εξίσου αποτελεσματικά, καθώς σημασία έχει η μηχανική έκπλυση της μύτης για την απομάκρυνση εκκρίσεων, αλλεργιογόνων , μικροβίων και ερεθιστικών παραγόντων και για την ενυδάτωση του ρινικού βλεννογόνου.

Η υγιεινή της μύτης αποτελεί μια συνήθεια που έχει αποδεδειγμένα ευεργετικά αποτελέσματα στην καλή υγιεινή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Είναι εύκολη, γρήγορη, ανώδυνη διαδικασία και αξίζει να γίνει μια καθημερινή συνήθεια ειδικά σε άτομα που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα, χρόνια ρινοκολπίτιδα, διαταραχές όσφρησης, ρινικούς πολύποδες και ασφαλώς στα παιδιά όπου δεν έχουν αναπτύξει ακόμα λόγω ηλικίας, τη δεξιότητα του καθαρισμού της μύτης. Μπορεί να βιώνεται ως δυσάρεστη εμπειρία, ειδικά από ασθενείς με αυξημένα αντανακλαστικά, ή από μόνη της να μην υπόσχεται θεαματικά αποτελέσματα σε κάποιες παθήσεις,  αλλά τα πλεονεκτήματά της είναι αδιαμφισβήτητα σε συνδυασμό με άλλες τοπικές θεραπείες.

0

About the Author:

  Related Posts
  • No related posts found.

Add a Comment